Pod streho > Varčna hiša
3901 ogledov

Dobavitelji že dražijo plin, pri teh pa so cene najnižje

Belorusija po besedah Vladimirja Putina plačuje najnižjo ceno za zemeljski plin. Žurnal24 main
V Sloveniji je zemeljski plin že podražilo pet dobaviteljev. Pregledali smo redne cenike in primerjali trenutne cene.

Zemeljski plin se še vedno draži, po včerajšnjih podatkih so cene plina v Evropi še porasle in dosegle novo rekordno vrednost tik pod 1230 dolarji za 1000 kubičnih metrov, je poročala STA. Cene energije so se po podatkih evropskega statističnega urada Eurostata septembra na letni ravni povečale za 17,4 odstotka.

Španija in Francija sta zaradi strme rasti cen v ponedeljek na zasedanju finančnih ministrov držav v območju evra v Luksemburgu pozvali k ukrepanju na ravni EU. Španija predlaga skupne evropske zaloge plina in odločno držo do manipulacij mednarodnih dobaviteljev plina.

V Evropski komisiji izpostavljajo, da je rast cen energije povezana zlasti z rastjo globalnega povpraševanja po plinu po sprostitvi primeža pandemije, predvsem v Aziji, neobičajnega upada ponudbe in sezonskimi dejavniki ter manj z evropskimi politikami za zmanjšanje izpustov.

A položaj sproža bojazen, da bodo visoke cene energije revne družine pahnile v energetsko revščino in sprožile ljudski upor proti evropskim zelenim ciljem. Odpira tudi občutljivo politično vprašanje odvisnosti od ruskega plina.

Kaj sledi in kako se bo trenutna drama s cenami odvila, ni znano, so pa poznavalci precej zaskrbljeni, o čemer smo pisali pred kratkim.

Pet dobaviteljev je cene že dvignilo 

Dejstvo je, da se dobavitelji zemeljskega plina že odzivajo na podražitve na globalnem trgu, cene za gospodinjstva je pri nas povišalo že pet dobaviteljev. Odjemalci lahko pričakujejo podražitve tudi pri tistih dobaviteljih, ki tega še niso storili.

Poleg Energetike Ljubljana, ki je nove cenike objavila že 1. avgusta in kilovatno uro ZP podražila za 11 odstotkov, so s 1. oktobrom cene zvišali tudi v Plinarni Maribor, za približno 19 odstotkov, v Istrabenz plinih, tudi za 19 odstotkov, v Plinarni Sevnica za skoraj 28 odstotkov in v Komunalnem podjetju Velenje za nekaj manj kot 10 odstotkov. Gre za podražitve cen zemeljskega plina iz redne ponudbe. 

 | Avtor:
Če primerjamo cene iz rednih cenikov dobaviteljev, za katere velja, da ni vezave, hkrati pa cena ni zajamčena, lahko ugotovimo, da je trenutno plin najcenejši pri E.On. Razlika med najcenejšo in najdražjo ponudbo je kar 72 odstotkov. Za povprečnega porabnika, ki za ogrevanje doma, ogrevanje sanitarne vode in kuhanje na leto porabi približno 13.000 kWh plina, to pomeni krepko čez 200 evrov. 

Ljubljana 29.03.11, Celovski dvori, stanovalec, radiator, ogrevanje, foto: Benja Pod streho Toliko več bomo letos plačali za ogrevanje

Cenike dobaviteljev preverite natančneje

Zdaj je čas, da morda zamenjate dobavitelja plina. Kljub rasti cen jih še vedno veliko ponuja različne pakete in akcije, v katerih so cene nižje v povprečju za 10 odstotkov in tudi več. Tako si lahko za eno, pri nekaterih dobavitelji pa tudi do tri leta zagotovite trenutno ceno zemeljskega plina, ne glede na dogajanje na globalnem trgu. 

Pri primerjavi in izbiri dobavitelja je treba natančno natančno prebrati drobni tisk. Ugodnejši paketi so običajno vezani na določeno obdobje, po izteku tega pa cena ni več zagotovljena. Poleg tega je treba preveriti druge zahteve, ki izhajajo iz akcijske ponudbe, med njimi predvsem pogodbene kazni za predčasno prekinitev pogodbe. Akcija je lahko vezana tudi na pavšalno obračunavanje porabe in ne na dejansko mesečno porabo.

Preveriti pa je treba tudi dodatne stroške, kot so denimo pavšalni stroški poslovanja. Ti so običajno nižji, če mesečni račun prejemate v elektronski obliki in višji za papirnate račune. 

Pozorni morate biti tudi na to, ali dobavitelj zemeljski plin dobavlja po celi Sloveniji ali je omejen le na lokalno dobavo. 

Račun za zemeljski plin je sicer sestavljen iz dveh delov, in sicer variabilnega, ki se nanaša na zaračunano količino zemeljskega plina, in fiksnega, kjer so postavke, ki so neodvisne od zaračunane količine, in so odvisne od lastnosti priključka ter uvrščenosti v odjemno skupino. Med fiksnimi postavkami je pavšal za distribucijo in izvajanje meritev, med variabilnimi, ki so vezane na porabo, pa je treba plačati še distribucijo po porabi, prispevek za energetsko učinkovitost, okoljsko dajatev CO2, prispevek za SPTE in OVE ter trošarino. Vse skupaj je obdavčeno še z 22-odstotnim DDV. Omenjene dajatve v končni ceni zemeljskega plina predstavljajo približno 30 odstotkov.

Električna vtičnica podražitve Pod streho Ekstremne razmere na trgu: Rekordne cene elektrike in zemeljskega plina
 
Komentarjev 2
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 13:17 15.oktober 2021.

    JEKO IN Jesenice ne obstaja, in to že dolgo časa ne več!

  • rd2dmk2 10:30 06.oktober 2021.

    ja no hura za Ljubljano, kaj pa večina slovenije kjer ni omrežja in je samo plinohram. zakaj zveza potrošniko in urad varstav potrošnikov ne ukrepa, plinohram se mora najeti in pri najemnikiu kupovat plin po monopolni ceni.pa še to pred ...prikaži več leti so vabili ljudi k plinu, da ne bo davka na okolje, dons je pa še huke kot pri kurilnem olju. kurilno olje lahko kupiš v prosti prodaji , plin pa samo pri enem ponudniku. to je sigurno proti pravilom svobodne trgovine.