Cene nafte spet strmo navzdol

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so danes padli. Na trgu so odmevali predvsem podatki o gibanju bruto domačega proizvoda v drugem četrtletju na večjih trgih. Nafta se je pocenila, tečaj evra pa se je okrepil.
Oglej si celoten članek

Cene nafte so danes padle. Za 159-litrski sod teksaške nafte je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 39,91 dolarja, kar 1,36 dolarja manj kot v sredo. V Londonu so se terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 1,14 dolarja na 42,61 dolarja.

Padec presegel napovedi analitikov

Vlagatelji so danes spremljali poročila o gospodarskem gibanju v večjih gospodarstvih. Med drugim je ameriška vlada objavila, da se je zaradi pandemije covida-19 tamkajšnji BDP v drugem četrtletju na letni ravni skrčil za 32,9 odstotka.

Prav tako je številke o gibanju BDP v času pandemije objavil nemški statistični urad. Največje evropsko gospodarstvo se je v drugem četrtletju na četrtletni ravni skrčilo za 10,1 odstotka, kar predstavlja največji padec v nemški povojni zgodovini. Nemški statistični urad je ocenil, da gre za "zgodovinski padec", presegel pa je tudi napovedi analitikov.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 2,79 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 3208,20 točke.

Tečaj evra se krepi

V Frankfurtu je indeks DAX padel za 3,45 odstotka, v Londonu pa se je FTSE 100 znižal za 2,31 odstotka. V Parizu je indeks CAC 40 sklenil 2,13 odstotka pod sredino zaključno vrednostjo.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 2,77 odstotka, v Zürichu pa indeks SMI za 1,73 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 3,28-odstotni padec.

Tudi v New Yorku tečaji vrednostnih papirjev padajo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 1,14 odstotka nižji ravni kot v sredo. Širši indeks S&P 500 je medtem doslej izgubil 0,78 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa 0,04 odstotka.

Tečaj evra pa se krepi. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1793 dolarja, kar je 0,13 odstotka več kot v sredo. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1743 dolarja (v sredo pri 1,1725 dolarja).

dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.