Svet
11021 ogledov

Cene nafte spet strmo navzdol

Denar, evro Profimedia
Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so danes padli. Na trgu so odmevali predvsem podatki o gibanju bruto domačega proizvoda v drugem četrtletju na večjih trgih. Nafta se je pocenila, tečaj evra pa se je okrepil.

Cene nafte so danes padle. Za 159-litrski sod teksaške nafte je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 39,91 dolarja, kar 1,36 dolarja manj kot v sredo. V Londonu so se terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 1,14 dolarja na 42,61 dolarja.

Padec presegel napovedi analitikov

Vlagatelji so danes spremljali poročila o gospodarskem gibanju v večjih gospodarstvih. Med drugim je ameriška vlada objavila, da se je zaradi pandemije covida-19 tamkajšnji BDP v drugem četrtletju na letni ravni skrčil za 32,9 odstotka.

Prav tako je številke o gibanju BDP v času pandemije objavil nemški statistični urad. Največje evropsko gospodarstvo se je v drugem četrtletju na četrtletni ravni skrčilo za 10,1 odstotka, kar predstavlja največji padec v nemški povojni zgodovini. Nemški statistični urad je ocenil, da gre za "zgodovinski padec", presegel pa je tudi napovedi analitikov.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 2,79 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 3208,20 točke.

Tečaj evra se krepi

V Frankfurtu je indeks DAX padel za 3,45 odstotka, v Londonu pa se je FTSE 100 znižal za 2,31 odstotka. V Parizu je indeks CAC 40 sklenil 2,13 odstotka pod sredino zaključno vrednostjo.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 2,77 odstotka, v Zürichu pa indeks SMI za 1,73 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 3,28-odstotni padec.

Tudi v New Yorku tečaji vrednostnih papirjev padajo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 1,14 odstotka nižji ravni kot v sredo. Širši indeks S&P 500 je medtem doslej izgubil 0,78 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa 0,04 odstotka.

Tečaj evra pa se krepi. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1793 dolarja, kar je 0,13 odstotka več kot v sredo. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1743 dolarja (v sredo pri 1,1725 dolarja).

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.