Cepivo deluje bolje ob dobrem spancu

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Tisti posamezniki, ki spijo manj kot šest ur, so bili po cepljenju proti hepatitisu B manj dovzetni za pozitivne učinke cepiva kot tisti, ki so spali več kot sedem ur, kaže najnovejša raziskava.
Oglej si celoten članek

Pomanjkanje spanca naj namreč imunskemu sistemu ne bi omogočilo učinkovitega odziva na cepivo, pravijo raziskovalci iz univerze Kalifornija v San Franciscu, poroča NBCNews.

V študiji je sodelovalo 125 zdravih ljudi, ki so bili stari med 40 in 60 let. Vsak je prejel tri odmerke cepiva proti hepatitisu B: prvega in drugega v razmiku enega meseca, tretjega pa šele po šestih mesecih.

Stanje protiteles (gre za proteine, ki jih razvije imunski sistem v boju proti tujim vsiljivcem, kot so virusi) vsakega posameznika so izmerili šest tednov po zadnjem cepljenju.

V času od prvega cepljenja so morali posamezniki skrbno beležiti število ur nočnega spanca, 88 udeležencev pa je med spanjem nosilo elektronske merilnike spanja.

Pri 18 udeleženih so zabeležili zelo nizko število protiteles, kar pomeni, da se cepivo "ni prijelo". Tisti, ki so spali manj kot šest ur, so imeli 11,5-krat večjo možnost, da bodo po cepljenju ostali nezaščiteni, kot tisti, ki so spali več kot sedem ur.

"Ti rezultati bi lahko v javnem zdravstvu povečali pozornost na jasno povezavo med spanjem in zdravjem," je dejal eden izmed raziskovalcev, Aric Prather.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.