Svet
13 ogledov

Cepivo deluje bolje ob dobrem spancu

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Tisti posamezniki, ki spijo manj kot šest ur, so bili po cepljenju proti hepatitisu B manj dovzetni za pozitivne učinke cepiva kot tisti, ki so spali več kot sedem ur, kaže najnovejša raziskava.

Pomanjkanje spanca naj namreč imunskemu sistemu ne bi omogočilo učinkovitega odziva na cepivo, pravijo raziskovalci iz univerze Kalifornija v San Franciscu, poroča NBCNews.

V študiji je sodelovalo 125 zdravih ljudi, ki so bili stari med 40 in 60 let. Vsak je prejel tri odmerke cepiva proti hepatitisu B: prvega in drugega v razmiku enega meseca, tretjega pa šele po šestih mesecih.

Stanje protiteles (gre za proteine, ki jih razvije imunski sistem v boju proti tujim vsiljivcem, kot so virusi) vsakega posameznika so izmerili šest tednov po zadnjem cepljenju.

V času od prvega cepljenja so morali posamezniki skrbno beležiti število ur nočnega spanca, 88 udeležencev pa je med spanjem nosilo elektronske merilnike spanja.

Pri 18 udeleženih so zabeležili zelo nizko število protiteles, kar pomeni, da se cepivo "ni prijelo". Tisti, ki so spali manj kot šest ur, so imeli 11,5-krat večjo možnost, da bodo po cepljenju ostali nezaščiteni, kot tisti, ki so spali več kot sedem ur.

"Ti rezultati bi lahko v javnem zdravstvu povečali pozornost na jasno povezavo med spanjem in zdravjem," je dejal eden izmed raziskovalcev, Aric Prather.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.