Češka prosi druge države, da sprejmejo njihove bolnike

Foto: Epa
Foto: Epa
Češka je več držav zaprosila za sprejem covidnih bolnikov.
Oglej si celoten članek

Češka je začela sprejemati ponudbe drugih držav glede premestitve covidnih bolnikov, saj češke bolnišnice ne zdržijo več pritiska. Nemčijo, Poljsko in Švico so češke oblasti zaprosile za sprejem najmanj desetih covidnih bolnikov, so danes sporočili z ministrstva za zdravje.

Ministrstvo je pojasnilo, da so za pomoč zaprosili, ker so bolnišnice prenapolnjene in ne morejo več zagotoviti standardne obravnave bolnikov.

"Smo v situaciji, ki si je nismo želeli," je povedal minister za zdravje Jan Blatny. Še nekaj ur pred tem je sicer trdil, da zaenkrat ne potrebujejo tuje pomoči, čeprav se veča pritisk na bolnišnice.

Češka ima trenutno najvišjo raven novih okužb v Evropski uniji. V zadnjih sedmih dneh so na 100.000 prebivalcev potrdili več kot 800 okužb. Od začetka pandemije so potrdili skoraj 1,3 milijona okužb, za posledicami covida-19 pa je umrlo 21.325 ljudi.

Češki predsednik Miloš Zeman je medtem danes podpisal zakon glede dodatnega plačila za preživljanje karantene. Zaposleni bodo dobili do 14 evrov na dan, če bodo v karanteni, v katero so jih napotile oblasti. Dodatek bodo prejeli poleg nadomestila za bolniško odsotnost, ki se izplačuje, ko so zaposleni v karanteni.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 14:22 7. Marec 2021.

    Če bi šlo za državljane bivše juge bi jih prav gotovo sprejeli. Za druge nam pa očitno ni mar. Važno, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.