Svet
881 ogledov

Češka prosi druge države, da sprejmejo njihove bolnike

Covid-19 Epa
Češka je več držav zaprosila za sprejem covidnih bolnikov.

Češka je začela sprejemati ponudbe drugih držav glede premestitve covidnih bolnikov, saj češke bolnišnice ne zdržijo več pritiska. Nemčijo, Poljsko in Švico so češke oblasti zaprosile za sprejem najmanj desetih covidnih bolnikov, so danes sporočili z ministrstva za zdravje.

Ministrstvo je pojasnilo, da so za pomoč zaprosili, ker so bolnišnice prenapolnjene in ne morejo več zagotoviti standardne obravnave bolnikov.

"Smo v situaciji, ki si je nismo želeli," je povedal minister za zdravje Jan Blatny. Še nekaj ur pred tem je sicer trdil, da zaenkrat ne potrebujejo tuje pomoči, čeprav se veča pritisk na bolnišnice.

Češka ima trenutno najvišjo raven novih okužb v Evropski uniji. V zadnjih sedmih dneh so na 100.000 prebivalcev potrdili več kot 800 okužb. Od začetka pandemije so potrdili skoraj 1,3 milijona okužb, za posledicami covida-19 pa je umrlo 21.325 ljudi.

Češki predsednik Miloš Zeman je medtem danes podpisal zakon glede dodatnega plačila za preživljanje karantene. Zaposleni bodo dobili do 14 evrov na dan, če bodo v karanteni, v katero so jih napotile oblasti. Dodatek bodo prejeli poleg nadomestila za bolniško odsotnost, ki se izplačuje, ko so zaposleni v karanteni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Naklonsky 14:22 07.marec 2021.

    Če bi šlo za državljane bivše juge bi jih prav gotovo sprejeli. Za druge nam pa očitno ni mar. Važno, da se pokažemo z donacijo cepiva Bosni.