Cetinje: Hudi spopadi med protestniki in policijo

Foto: Instagram
Foto: Instagram
V središču črnogorskega mesta Cetinje je že zgodaj zjutraj prišlo do izgredov med protestniki, ki nasprotujejo ustoličenju črnogorskega metropolita Joanikija na Cetinju, in policijo.
Oglej si celoten članek

Protestniki so z avtomobilskimi gumami, betonskimi blokadami in kamenjem blokirali cesto Podgorica-Cetinje, poročajo črnogorski mediji. Policiji je kasneje po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug uspelo, da je z izjemo ene barikade prebila vse barikade proti Cetinju.

Srbski patriarh Porfirije in metropolit Joanikije sta po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug prispela s helikopterjem in se tako izognila protestnikom. Srbski patriarh Porfirije je sicer že v soboto zvečer poudaril, da se srbska pravoslavna cerkev ne bo odpovedala današnjemu ustoličenju črnogorskega metropolita.

Solzivec in šok granate

Protestniki, ki zahtevajo, da slovesnost ustoličenja poteka izven samostana, so se v središču mesta Cetinje zbrali že okoli pete ure zjutraj. Posredovala je policija in ločila protestnike v več skupin. Po poročanju črnogorske televizije je policija, da bi razgnala demonstrante, uporabila solzivec in šok granate. Protestniki so pred tem policijo obmetavali s kamenjem, steklenicami in petardami.

Podpredsednik črnogorske vlade Dritan Abazović je podgoriškim Vijestim potrdil, da je med izgredi policija prijela svetovalca črnogorskega predsednika Mila Đukanovića Veselina Veljovića, ki naj bi davi začel napad na policijo med protesti proti ustoličenju črnogorskega metropolita. V izrednih je bilo po navedbah policije skupno prijetih osem ljudi ter poškodovanih več protestnikov in dva policista.

Črna gora je ponovno samostojna država od leta 2006. Približno 30 odstotkov prebivalcev je Srbov. Zagovorniki neodvisne Črne gore v ustoličenju novega metropolita v Cetinju vidijo izkaz moči prosrbskega tabora. Srbski patriarh Porfirije je v soboto zvečer pred več tisoč verniki vodil mašo v Podgorici. Dogodek je minil mirno in brez izgredov.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 12:20 7. September 2021.

    Vse milogorce na en kup in grmada. Koruptivno je milo vodil državo že toliko let, da je z denarjem in …

  • 17:34 5. September 2021.

    Nevarna kombinacija mešati vero z interesi politike. M.Đukanović je nevaren, oblastiželjen provokator in manipulator.

  • 16:17 5. September 2021.

    Ah, nic novega, "Srpi" bodo spet dobili en vzrok vec, za krizevo pot na Kosovo polje, kjer vsako leto na …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.