CIA: Zato ni bilo moč preprečiti pariških napadov

Foto: EPA
Foto: EPA
Direktor ameriške obveščevalne agencija Cia John Brennan je potrdil, da so obveščevalci pred terorističnimi napadi na Pariz vedeli, da džihadisti pripravljajo napade. Zakaj jih niso preprečili?
Oglej si celoten članek

Američka obveščevalna agencija Cia in njeni partnerji so pred terorističnimi napadi na Pariz vedeli, da Islamska država pripravlja napade, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi, je potrdil prvi mož obveščevalcev John Brennan za televizijo CBS. Smrti niso mogli preprečiti, ker so džihadisti uporabljali sofisticirano enkriptirano komunikacijo na spletu.

"Vedeli smo, da Islamska država nekaj pripravlja, vendar vpleteni so uporabljali najnovejše komunikacijske načine, ki so jih pred nami uspešno skrivali," je povedal Brennan, ki je dodal, da bi morali zahodni obveščevalci delati bolje, vendar jim je stopil tudi v bran. "Verjemite ni, obveščevalne agencije so preprečile že številne napade in načrte teroristov, ki so se iz Iraka in Sirije vrnili na evropska tla. Zaustavili smo jih, priprli in jih uspešno zaslišali." Brennan je dodal prepričanje, da Islamska država skuša organizirati napade tudi na ameriških tleh.

"Pričakujem, da bodo poskušali nastaviti svoje ljudi, svoje resurse, karkoli je potrebno, da izvedejo napade. Verjamem, da so njihovi poskusi neizbežni. Ne mislim, da tudi njihov uspeh ni neizbežen," je še poudaril direktor ameriške obveščevalne agencije Cia.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 16:38 16. Februar 2016.

    ce nebi blo muslimanov v eu potem tega sploh nebi blo! a vidite kje da kristjani izvajajo terror napade? ali …

  • 16:02 16. Februar 2016.

    Zakaj interes vpletanja? ker je v vojno Vstopila Rusija s svojim varnostnim in imperialnim interesom in pokvarilo igro vsem ostalim. …

  • 15:58 16. Februar 2016.

    Ne opravičuje dejstva, da je policija rabila skoraj 15 min, da je prišla na kraj tragedije. Tako kot pri karikaturistih. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.