Clinton izgubil kode za jedrsko orožje

Foto: Žurnal24 Kdaj so kartico našli, niso sporočili. (Foto: Boštjan Tacol)
Med Clintonovim predsednikovanjem so več mesecev iskali kartico s številkami, ki odpirajo kovček s kodami za uporabo jedrskega orožja.
Oglej si celoten članek

General Hugh Shelton je v svojih spominih Without Hesitation: The Odyssey of an American Warrior zapisal, da so kode pogrešali več mesecev. "To je velika stvar, gromozanska stvar," je dejal Shelton.

Podobno trditev je v knjigi, ki je bila izdana pred sedmimi leti, zapisal polkovnik Robert Patterson. Patterson je bil eden izmed moških, ki so nosili kovček s kodami. Dan po izbruhu škandala z Monico Lewinsky je opravil rutinski pregled, na katerega bi mu moral predsednik prinesti kartico s številkami. "Mislil je, da jih je shranil zgoraj," se spominja Patterson. "Poklicali smo v zgornje nadstropje in začeli iskati po vsej Beli hiši. Na koncu je le priznal, da jih je založil. Ni se mogel spomniti, kdaj jih je zadnjič videl."

Predsednik je po Pattersonovih besedah kartico, ki jo imenujejo tudi piškot, izgubil leta 1998, po pripovedovanju generala Sheltona pa se je to zgodilo dve leti kasneje.

Pred Clintonom naj bi kartico založil tudi nekdanji predsednik Jimmy Carter. Carter naj bi jo pozabil v obleki, ki je romala v čistilnico.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.