Svet
5 ogledov

Clinton izgubil kode za jedrsko orožje

Kdaj so kartico našli, niso sporočili. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Med Clintonovim predsednikovanjem so več mesecev iskali kartico s številkami, ki odpirajo kovček s kodami za uporabo jedrskega orožja.

General Hugh Shelton je v svojih spominih Without Hesitation: The Odyssey of an American Warrior zapisal, da so kode pogrešali več mesecev. "To je velika stvar, gromozanska stvar," je dejal Shelton.

Podobno trditev je v knjigi, ki je bila izdana pred sedmimi leti, zapisal polkovnik Robert Patterson. Patterson je bil eden izmed moških, ki so nosili kovček s kodami. Dan po izbruhu škandala z Monico Lewinsky je opravil rutinski pregled, na katerega bi mu moral predsednik prinesti kartico s številkami. "Mislil je, da jih je shranil zgoraj," se spominja Patterson. "Poklicali smo v zgornje nadstropje in začeli iskati po vsej Beli hiši. Na koncu je le priznal, da jih je založil. Ni se mogel spomniti, kdaj jih je zadnjič videl."

Predsednik je po Pattersonovih besedah kartico, ki jo imenujejo tudi piškot, izgubil leta 1998, po pripovedovanju generala Sheltona pa se je to zgodilo dve leti kasneje.

Pred Clintonom naj bi kartico založil tudi nekdanji predsednik Jimmy Carter. Carter naj bi jo pozabil v obleki, ki je romala v čistilnico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.