Človeška vrsta je nastala po pomoti

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia
Človek je napaka; to so ugotovili znanstveniki oziroma natančneje – pred več kot 500 milijoni let je DNK v bitju na dnu oceana mutirala in ta genetska mutacija je po več milijonih let pripeljala do človeškega bitja.
Oglej si celoten članek

Če so naši predniki opice, so naši še bolj oddaljeni predniki bitja po imenu lancelet. V tem bitju, ki je živelo že pred več kot 500 milijoni let, se je zgodila mutacija DNK, ki je prispevala k nastanku človeške vrste in mnogih drugih živalskih vrst. Tako za Discovery pojasnjuje profesorica naravoslovja s škotske Univerze Dundee Carol Mackintosh.

Dvojna vijačnica DNK, ki je naša osnova, je nastala z mutacijo genetskega materiala v lanceletu. Naše celice so zaradi mutacije tudi bolj povezane med seboj in med njimi lažje prehajajo informacije. Kot pravi Mackintosheva, človeške celice bolje obdelujejo informacije kot pametni telefoni.

A kjer je povezava, lahko pride tudi do prekinitve – takrat se pojavi bolezen, pojasnjuje Mackintosheva. Ravno na te "prekinitve" pa bo usmerjena nadaljnja raziskava Mackintosheve in njene skupine znanstvenikov. Prepričana je, da lahko s preučevanjem genetskih pojavov, ki so se zgodili v daljni preteklosti, bolje razumemo človeško in živalsko evolucijo in hkrati pojav bolezni.

Kot pravi Mackintosheva, sta tipični bolezni, ki nastaneta zaradi prekinitve "komunikacije" med celicami, rak in sladkorna bolezen.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 24

  • mph
    12:03 11. Februar 2013.

    Khm... brez znanstvenikov ne bi zdaj mi tukaj debatirali na intenetu, ne bi bilo tipkovnice, ne bi bilo elektrike, ne …

  • mph
    23:21 10. Februar 2013.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Mutation. Malo naključja, malo kakšnega sevanja, .... nastane napaka. Če je napak takšna, da omogoči nekomu prevlado v določenem trenutku, …

  • mph
    23:19 10. Februar 2013.

    Čisto vsak znanstvenik, če je znanstvenik, bo zanikal obstoj boga. Oz. je verjeten, kot so nevidni leteči sloni. Ne vem, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.