Cunamiji na Havajih k sreči nizki

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ameriško otočje Havaji so po močnem potresu na vzhodu Kanade z magnitudo 7,7 dosegli cunamiji, ki pa so bili nižji, kot so se sprva bali seizmologi. Nekaj ur pozneje so nevarnost pred cunamiji tudi preklicali
Oglej si celoten članek

Prvi popotresni valovi so na Havaje prispeli okoli 9.30 po srednjeevropskem času in niso bili posebno visoki. Predstavnik Tihomorskega centra za nevarnost cunamijev Gerard Fryer je sicer opozoril, da prvi cunamiji, ki dosežejo Havaje, tudi običajno niso prav visoki, zato se lahko zgodi, da bo kak večji val otočje zadel tudi pozneje.

To se potem ni zgodilo. Najvišji valovi, ki so dosegli otočje, so bili visoki okoli meter in pol. Tudi sicer niso pričakovali takega cunamija, kot je na primer opustošil zahodno Japonsko pred letom in pol in zahteval več deset tisoč življenj ter med drugim uničil nuklearko v Fukušimi.

Vseeno pa so z ogroženih območij na Havajih, vključno z otokom Oahu in glavnim mestom Honolulu, evakuirali okoli 80.000 ljudi, saj bi tudi manjši cunamiji lahko povzročili veliko škode.

Manjši cunamiji tudi ob obali Severne Amerike

Cunamije so zabeležili tudi na zahodni obali Severne Amerike. Na severu kanadskega otočja Haida Gwaii, nekdanjih Otokov kraljice Charlotte, jugovzhodno od Aljaske, ki so bili najbližje epicentru potresa, so zabeležili 69 centimetrov visoke cunamije, ki niso povzročili škode. Na otoku Vancouver pa so zabeležili cunami, visok 55 centimetrov.

Potres ni povzročil večje škode

Potres z magnitudo 7,7 na zahodu Kanade presenetljivo ni povzročil večje škode. Območje je sicer stresel ob 20.04 po lokalnem času oz. ob 4.04 po srednjeevropskem. Epicenter potresa pa je bil 140 kilometrov južno od mesta Masset v Britanski Kolumbiji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 18:03 28. Oktober 2012.

    Žurnalček, a ti žviš na luni?

  • 18:02 28. Oktober 2012.

    oglejte si potresno dejavnos po svetu.<br />http://earthquake.usgs.gov/monitoring/operations/heliplots_gsn.php

  • 15:41 28. Oktober 2012.

    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Masset,_British_Columbia_Location.png

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.