Svet
43 ogledov

Cunamiji na Havajih k sreči nizki

Cunami Shutterstock
Ameriško otočje Havaji so po močnem potresu na vzhodu Kanade z magnitudo 7,7 dosegli cunamiji, ki pa so bili nižji, kot so se sprva bali seizmologi. Nekaj ur pozneje so nevarnost pred cunamiji tudi preklicali

Prvi popotresni valovi so na Havaje prispeli okoli 9.30 po srednjeevropskem času in niso bili posebno visoki. Predstavnik Tihomorskega centra za nevarnost cunamijev Gerard Fryer je sicer opozoril, da prvi cunamiji, ki dosežejo Havaje, tudi običajno niso prav visoki, zato se lahko zgodi, da bo kak večji val otočje zadel tudi pozneje.

To se potem ni zgodilo. Najvišji valovi, ki so dosegli otočje, so bili visoki okoli meter in pol. Tudi sicer niso pričakovali takega cunamija, kot je na primer opustošil zahodno Japonsko pred letom in pol in zahteval več deset tisoč življenj ter med drugim uničil nuklearko v Fukušimi.

Vseeno pa so z ogroženih območij na Havajih, vključno z otokom Oahu in glavnim mestom Honolulu, evakuirali okoli 80.000 ljudi, saj bi tudi manjši cunamiji lahko povzročili veliko škode.

Manjši cunamiji tudi ob obali Severne Amerike

Cunamije so zabeležili tudi na zahodni obali Severne Amerike. Na severu kanadskega otočja Haida Gwaii, nekdanjih Otokov kraljice Charlotte, jugovzhodno od Aljaske, ki so bili najbližje epicentru potresa, so zabeležili 69 centimetrov visoke cunamije, ki niso povzročili škode. Na otoku Vancouver pa so zabeležili cunami, visok 55 centimetrov.

Potres ni povzročil večje škode

Potres z magnitudo 7,7 na zahodu Kanade presenetljivo ni povzročil večje škode. Območje je sicer stresel ob 20.04 po lokalnem času oz. ob 4.04 po srednjeevropskem. Epicenter potresa pa je bil 140 kilometrov južno od mesta Masset v Britanski Kolumbiji.

Komentarjev 4
  • Trsten 18:03 28.oktober 2012.

    Žurnalček, a ti žviš na luni?

  • Trsten 18:02 28.oktober 2012.

    oglejte si potresno dejavnos po svetu.http://earthquake.usgs.gov/monitoring/operations/heliplots_gsn.php

  • ghz891 15:41 28.oktober 2012.

    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Masset,_British_Columbia_Location.png