Dan, ko se je začela Hitlerjeva morija

Najpomembnejši cilj nemškega naroda bo doseči nov življenjski prostor, ki si ga bo potrebno izboriti na vzhodu. S temi besedami je Adolf Hitler napovedal krvav boj. Kako kruto zgodbo bo spisal nesojeni študent slikarstva, se 2. avgusta 1939 nikomur ni sanjalo.
Oglej si celoten članek

Adolf Hitler: nemški diktator, nacistični voditelj avstrijskega rodu, nemški kancler, prvi mož države - krivec za drugo svetovno vojno, milijon človeških žrtev po vsem svetu, "izumitelj" holokavsta ter koncentracijskih taborišč... in še bi lahko naštevali.

Ob zgodbi diktatorja nacistične Nemčije ne moremo mimo misli, da bi se svet lahko morda celo izognil drugi svetovni vojni, če bi Hitler le postal to, kar je od nekdaj želel: slikar. Leta 1907 se je namreč celo preselil na Dunaj, kjer je želel študirati slikarstvo na eni najbolj elitnih akademij. Dvakrat so ga zavrnili, saj naj bi imel premajhen talent. Njegov biograf Ralf Georg sicer zgoraj omenjenemu pomisleku nasprotuje, priznava pa, da je bil Hitler ves čas povezan z "odpadniki" dunajske akademije. Trdil je celo, da so bili judovski profesorji krivi za njegov neuspeh.

Denar zapravil v lokalih

Več let se je preživljal s prodajanjem slik in izdelovanjem plakatov, denar pa je zapravil v gostinskih lokalih. Zaradi pomanjkanja denarja se je prostovoljno javil v vojsko in bil leta 1917 zaradi dobrega bojevanja odlikovan z železnim križcem prve in druge stopnje. Zaposlil se je v vojski ter se spoznal s politiko. Vstopil je v stranko, kasneje znano po imenu Nacionalsocialistična nemška delavska stranka (NSDAP). Nastopil je njegov čas.

Hiter vzpon vse do mesta Führerja

Povzpel se je na vrh stranke, a na predsedniških volitvah leta 1932 ga je v drugem krogu v boju za vrh države še vseeno premagal Paul von Hindenburg. Naslednje leto je Hitler postal kancler, leta 1934 pa po Hindenburgovi smrti v.d. predsednika. 2. avgusta 1934 je tako združil vloge kanclerja in predsednika - postal je vrhovni poveljnik oboroženih sil oziroma Führer.

Ponekod je bil še zdaj častni meščan

Zanimivo, Hitler je še letos v nekaterih mestih ohranjal status častnega meščana. V avstrijskih mestih so ga šele po pritisku medijev v začetku leta izbrisali iz seznama častnih meščanov. V njegovem življenjepisu je zanimiv podatek tudi to, da se je s svojo dolgoletno ljubico Evo Braun poročil tik preden je Rdeča armada zavzela Nemčijo, sam pa je storil samomor.

Iz množice drugih diktatorjev pa izstopa že samo z vidika izobrazbe: v primerjavi z drugimi je bil namreč precej slabo izobražen, poleg tega pred sunkovitim vzponom na vrh stranke ni imel nikakršne izobrazbe. Je pa znal govoriti z zanosom, ki je navduševal množice in njegovi govori so se vpisali med najbolj znamenite.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 18:54 5. Avgust 2011.

    "izumitelj" holokavsta ter koncentracijskih taborišč... in še bi lahko naštevali. <br />Tole pa ne bo držalo niti približno. Holokavst pomeni …

  • 17:05 5. Avgust 2011.

    danes je dosti hujih hitlerjev...celo skupin,klubov ..Vseeno pravim dvignite se nemci in zavladajte tej blaznosti od človeštva!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.