Dan po prvem uspešnem napadu strmoglavilo prvo superletalo F-35

Foto: Ameriška vojska
Foto: Ameriška vojska
V četrtek so se pohvalili, da je ultra letalo F-35 opravilo prvo bojno nalogo, v petek so izgubili prvega.
Oglej si celoten članek

Ameriška vojska je potrdila, da je izgubila svoje prvo letalo vrste F-35 lightning (strela). Gre za najbolj moderno bojno letalo na svetu, saj je lahki lovec-bombnik zaradi radarjem slabo opazne oblike, tehnologije vzletanja in pristajanja ter računalniške tehnologije izredno napreden. V najdražji različici F-35B je sposoben vzleteti na izredno kratki stezi in skoraj vertikalno pristati. Vsak primerek zato stane okoli 100 milijonov dolarjev, izdelali pa naj bi jih kar 3.000, s čimer gre za najdražji oborožitveni program na svetu. To pa je tudi razlog, zaradi česar je že leta predmet vročih (političnih) razprav v ZDA glede upravičenosti projekta.

Nesreča prvega F-35B, ki je spadal pod mornariško enoto, se je v petek zgodila v Južni Karolini v ZDA. Okoliščine niso znane, pilot pa se je pravočasno izstrelil in je menda nepoškodovan, poroča BBC.

Vest o nesreči je sledila le dan zatem, ko je ameriška vojska ponosno razglasila, da je bil primerek F-35B prvič udeležen v bojni akciji, saj so z njim bombardirali cilje talibanov v Afganistanu. Izraelska vojska, ki je velik kupec ameriškega superletala, je sicer že maja letos sporočila, da so uporabili svoje F-35A (osnovna različica) v bombnih operacijah. Poleg verzij A in B izdelujejo tudi C, ki je palubna izpeljanka za klasične letalonosilke.

Zaradi vpeljave F-35 so Rusi v zadnjih letih napravili nekatere velike spremembe pri svojih protiletalskih sistemih, da bi bili ti sposobni odkrivati tudi F-35. Letalo se sicer še bolj kot na slabo radarsko sliko opira na zmogljivo elektroniko, saj je njegov digitalni radar sposoben neprestano natančno mapirati vse okoli sebe, in pošiljati podatke neposredno v nadzorni center. Njegovi signali pa so lahko zelo učinkoviti pri motenju nasprotnikovih radarjev. Prav tako ima zmogljive senzorje za prepoznavo nevarnosti, pilot pa s podatki ne upravlja prek klasičnih zaslonov, temveč kar prek vizirja čelade.

Foto: Ameriška vojska F-35

Čeprav je v zraku manj agilen in tudi manj skrit od lovca F-22 raptorja, pa je prednost F-35 v njegovi večji uporabnosti, saj je bil načrtno razvit tudi za bombne in izvidniške naloge. Zato naj bi v oborožitvi ZDA in njenih zaveznic vztrajal vsaj naslednjih 40 let. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.