Svet
9319 ogledov

Dan po prvem uspešnem napadu strmoglavilo prvo superletalo F-35

F-35 Ameriška vojska
V četrtek so se pohvalili, da je ultra letalo F-35 opravilo prvo bojno nalogo, v petek so izgubili prvega.

Ameriška vojska je potrdila, da je izgubila svoje prvo letalo vrste F-35 lightning (strela). Gre za najbolj moderno bojno letalo na svetu, saj je lahki lovec-bombnik zaradi radarjem slabo opazne oblike, tehnologije vzletanja in pristajanja ter računalniške tehnologije izredno napreden. V najdražji različici F-35B je sposoben vzleteti na izredno kratki stezi in skoraj vertikalno pristati. Vsak primerek zato stane okoli 100 milijonov dolarjev, izdelali pa naj bi jih kar 3.000, s čimer gre za najdražji oborožitveni program na svetu. To pa je tudi razlog, zaradi česar je že leta predmet vročih (političnih) razprav v ZDA glede upravičenosti projekta.

Nesreča prvega F-35B, ki je spadal pod mornariško enoto, se je v petek zgodila v Južni Karolini v ZDA. Okoliščine niso znane, pilot pa se je pravočasno izstrelil in je menda nepoškodovan, poroča BBC.

Vest o nesreči je sledila le dan zatem, ko je ameriška vojska ponosno razglasila, da je bil primerek F-35B prvič udeležen v bojni akciji, saj so z njim bombardirali cilje talibanov v Afganistanu. Izraelska vojska, ki je velik kupec ameriškega superletala, je sicer že maja letos sporočila, da so uporabili svoje F-35A (osnovna različica) v bombnih operacijah. Poleg verzij A in B izdelujejo tudi C, ki je palubna izpeljanka za klasične letalonosilke.

Zaradi vpeljave F-35 so Rusi v zadnjih letih napravili nekatere velike spremembe pri svojih protiletalskih sistemih, da bi bili ti sposobni odkrivati tudi F-35. Letalo se sicer še bolj kot na slabo radarsko sliko opira na zmogljivo elektroniko, saj je njegov digitalni radar sposoben neprestano natančno mapirati vse okoli sebe, in pošiljati podatke neposredno v nadzorni center. Njegovi signali pa so lahko zelo učinkoviti pri motenju nasprotnikovih radarjev. Prav tako ima zmogljive senzorje za prepoznavo nevarnosti, pilot pa s podatki ne upravlja prek klasičnih zaslonov, temveč kar prek vizirja čelade.

F-35 | Avtor: Ameriška vojska Ameriška vojska

Čeprav je v zraku manj agilen in tudi manj skrit od lovca F-22 raptorja, pa je prednost F-35 v njegovi večji uporabnosti, saj je bil načrtno razvit tudi za bombne in izvidniške naloge. Zato naj bi v oborožitvi ZDA in njenih zaveznic vztrajal vsaj naslednjih 40 let. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.