Debelejši moški imajo slabšo spermo

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Predebeli moški imajo v primerjavi z vitkejšimi manjšo možnost, da postanejo očetje, kažejo rezultati primerjave kakovosti sperme, ki je bila predstavljena na evropskem srečanju za proučevanje rodnosti.
Oglej si celoten članek

V študijo je bilo vključenih 1940 moških, ki so se razlikovali po telesni teži. Moške so tako zdravniki razdelili v tri skupine: v eni so bili tisti, ki so imeli indeks telesne mase med 18,5 in 25 (normalna telesna teža), v drugi z indeksom med 25 in 30 (čezmerna telesna teža) in v tretji z indeksom, večjim od 30 (debelost).

Z analizo sperme so ugotovili, da se njena kakovost znižuje z vedno večjo telesno težo.

"Debelost vpliva na spremembo karakteristike sperme, po vsej verjetnosti zaradi hormonskega neravnovesja, kar se kaže v manjšem številu spermijev in njihovi vitalnosti," je dejal direktor pariškega inštituta Eylau-Unilabs Paul Cohen-Bacrie, poroča France24.

Raziskava je tudi pokazala, da je bilo število spermijev pri moških s čezmerno telesno težo za 10 odstotkov, pri predebelih pa za 20 odstotkov manjše kot pa pri suhih moških.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.