Svet
24 ogledov

Debelejši moški imajo slabšo spermo

Ženskam bo test, sloneč na rezultatih teheranske študije, olajšal življenje. (Fo Žurnal24 main
Predebeli moški imajo v primerjavi z vitkejšimi manjšo možnost, da postanejo očetje, kažejo rezultati primerjave kakovosti sperme, ki je bila predstavljena na evropskem srečanju za proučevanje rodnosti.

V študijo je bilo vključenih 1940 moških, ki so se razlikovali po telesni teži. Moške so tako zdravniki razdelili v tri skupine: v eni so bili tisti, ki so imeli indeks telesne mase med 18,5 in 25 (normalna telesna teža), v drugi z indeksom med 25 in 30 (čezmerna telesna teža) in v tretji z indeksom, večjim od 30 (debelost).

Z analizo sperme so ugotovili, da se njena kakovost znižuje z vedno večjo telesno težo.

"Debelost vpliva na spremembo karakteristike sperme, po vsej verjetnosti zaradi hormonskega neravnovesja, kar se kaže v manjšem številu spermijev in njihovi vitalnosti," je dejal direktor pariškega inštituta Eylau-Unilabs Paul Cohen-Bacrie, poroča France24.

Raziskava je tudi pokazala, da je bilo število spermijev pri moških s čezmerno telesno težo za 10 odstotkov, pri predebelih pa za 20 odstotkov manjše kot pa pri suhih moških.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.