Deček "vidi" s tleskanjem jezika

Foto: Žurnal24 Jamie kljub slepoti verjetno nikoli ne bo potreboval pomoči psa vodnika.
Štiriletni slepi deček je sposoben "videti" stvari, tako da tleska z jezikom in posluša odmev.
Oglej si celoten članek

Jamie Aspland iz Velike Britanije je slep od rojstva. Starša sta ga poslala v uk prav tako slepemu Danielu Kishu iz ZDA, ki je iznašel in razvil tehniko zaznavanja sveta okoli sebe na način, kot ga uporabljajo delfini med plavanjem. Bistven je način, kako se zvok tleska odbija od stvari, na podlagi tega pa slepi lahko prepoznava ovire in se jim izogiba.

Prvič, ko sem ga spustila z roke, je bilo zelo težko. Šel je proti ograji in moje srce se je ustavilo. Vendar pa je ograjo brez palice ali česarkoli drugega zaznal in šel naokoli. Bilo je čudovito.
Debs Aspland

Po poročanju Sky Newsa je na podlagi lekcij in nekajmesečnega nabiranja izkušenj Jamie danes sposoben zaznavati stvari okoli sebe. Lahko samostojno hodi po stopnicah in že loči med predmeti, ki so mu na poti. Sčasoma naj bi bil sposoben zaznavati stavbe ali ljudi, ki bodo celo do 100 metrov oddaljene od njega.

Pred tem smo ga morali vedno držati za roko, sedaj pa je veliko bolj samostojen, pravi njegova mati Debs Aspland. Samostojnost mu je dala nov pomen v življenju in je zaradi tega tudi veliko bolj vesel, še pravi in dodaja, da je imel sin zaradi omejenosti čustvene težave. Zdaj pa gre ven in se zabava, vsi pa imamo običajen družinski dan, nekaj, česar prej nismo imeli, konča vesela mati.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.