Svet
13 ogledov

Deček "vidi" s tleskanjem jezika

Jamie kljub slepoti verjetno nikoli ne bo potreboval pomoči psa vodnika. Žurnal24 main
Štiriletni slepi deček je sposoben "videti" stvari, tako da tleska z jezikom in posluša odmev.

Jamie Aspland iz Velike Britanije je slep od rojstva. Starša sta ga poslala v uk prav tako slepemu Danielu Kishu iz ZDA, ki je iznašel in razvil tehniko zaznavanja sveta okoli sebe na način, kot ga uporabljajo delfini med plavanjem. Bistven je način, kako se zvok tleska odbija od stvari, na podlagi tega pa slepi lahko prepoznava ovire in se jim izogiba.

Prvič, ko sem ga spustila z roke, je bilo zelo težko. Šel je proti ograji in moje srce se je ustavilo. Vendar pa je ograjo brez palice ali česarkoli drugega zaznal in šel naokoli. Bilo je čudovito.
Debs Aspland

Po poročanju Sky Newsa je na podlagi lekcij in nekajmesečnega nabiranja izkušenj Jamie danes sposoben zaznavati stvari okoli sebe. Lahko samostojno hodi po stopnicah in že loči med predmeti, ki so mu na poti. Sčasoma naj bi bil sposoben zaznavati stavbe ali ljudi, ki bodo celo do 100 metrov oddaljene od njega.

Pred tem smo ga morali vedno držati za roko, sedaj pa je veliko bolj samostojen, pravi njegova mati Debs Aspland. Samostojnost mu je dala nov pomen v življenju in je zaradi tega tudi veliko bolj vesel, še pravi in dodaja, da je imel sin zaradi omejenosti čustvene težave. Zdaj pa gre ven in se zabava, vsi pa imamo običajen družinski dan, nekaj, česar prej nismo imeli, konča vesela mati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.