Dečkovi srce parajoči kriki: "Hočem ostati"

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
Deček je jokal in prosil, naj ga pustijo pri mami.
Oglej si celoten članek

Potem ko je mati Nina Kuluz izčrpala vse pravne možnosti, so policisti in sodni izvršitelji izpolnili ukaz sodišča in njenega devetletnega sina odpeljali k očetu. Na ulicah Splita so se zbrali protestniki, ki so želeli preprečiti izvršitev, a je policija zavarovala območje in jim preprečila namero. 

Izvršitelji so dečka na silo odvlekli od mame in tete, ki sta bili z njim v stanovanju. Policija je javnosti prepovedala snemanje dogajanja, a so dečkov jok in krike, da želi ostati pri mami in da noče oditi, kljub vsemu posneli.  

xxx

Po tem, ko očetu Alessandru Avenatiju v dveh poskusih ni uspelo otroka odpeljati - zaradi odločitve sodišča so bili Splitčani na nogah že lani poleti - je tokrat uspel. Deček bo z očetom odletel v Italijo, kjer so živeli pred razhodom.

Svet Drama pred hišo matere, ki čaka, da ji odpeljejo otroka

Ljudje so na nogah

Hrvati so ogorčeni. "To je črn dan za hrvaško pravosodje, za Split in za vse družine z majhnimi otroki, ki doživljajo podobne stvari. Sodnica je to dovolila," je dejal eden od protestnikov. 

Sestra Nine Kuluz je povedala, da je deček v preteklih dneh zaradi težav moral večkrat obiskati zdravnika. Pritoževal se je zaradi bolečin v trebuhu in da gre za psihosomatske težave. Skrbijo jih tudi posledice, ki jih bo takšen dogodek pustil na otroku. Škandalozno se ji zdi, da sodišče, ki je ugotovilo, da oče ni primeren starš, kljub vsemu vztraja pri izvrševanju odločitve italijanskega sodišča. 

Obsojena zaradi ugrabitve

Starša sta si po razhodu delila skrbništvo nad dečkom, ki bi skladno s takratno odločitvijo sodišča moral živeti v Italiji, mati pa ga je imela pravico videti vsak dan. Mati se je nato odločila skupaj s sinom pobegniti iz Italije. Štiri leta sta bila v Bosni in Hercegovini, nato pa se je vrnila v Split in se predala oblastem. Dečkov oče je večkrat poskušal sina odpeljati nazaj v Italijo. 

V vmesnem času je italijansko sodišče odločilo o skrbništvu in otroka dodelilo očetu. Mama je bila zaradi ugrabitve obsojena na tri leta in štiri mesece zapora, nekdanjemu partnerju mora izplačati 50 tisoč evrov in se javljati policiji v Torinu vsakih 20 dni.  

Na begu s sinom Hrvatica se je po štirih letih na begu s sinom predala

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 15:24 19. Junij 2018.

    Jasno, da se je otrok navezal na mamo, če ga je imela 4 lete ugrabljenega. Da je po tem dejstvu …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.