Svet
515 ogledov

Hrvatica se je po štirih letih na begu s sinom predala

Tiralica Nina Kuduz Interpol
Hrvatica se je po štirih letih bega, ko so jo neuspešno iskali tudi z Interpolovo tiralico, sama predala policiji.

42-letna Nina Kuluz, ki so jo iskali z Interpolovo tiralico, saj je obtožena za ugrabitev sina očetu Italijanu, se je v petek popoldne predala splitski policiji. Šestletnega sina Cesareja, ki ga je pustila pri prijateljih, bodo predali centru za socialno delo, nato ga bo, če ne bo drugačnega dogovora, prevzel oče. Kuluzova je na policiji dala izjavo, zdaj pa je v preiskovalnem zaporu. 

Obvestili so tudi očeta Alessandra Avenatija, ki je po koncu zveze z Nino dobil skrbništvo, a sina ni videl od leta 2012. 

Oče prek sodišč do tiralice, do sina več le ni mogel

Ko se je po devetih letih končala njuna izveznazkonska skupnost, je Nina s potnim listom, ki ga je dobila na hrvaškem konzulatu dvoletnega sina, ki ima dvojno državljanjstvo, odpeljala na Hrvaško. Torinsko sodišče je sicer leto kasneje (junija 2011) odločilo, da imajo starši skupno skrbništo, a da deček ostane v stanovanju pri očetu, kjer je živel od rojstva. Mati bi ga lahko videla vsak dan, vsak drugi konec tedna pa bi preživel pri njej. 

S to sodno odločbo je oče od splitskega sodišča zahteval vrnitev sina in sodišče mu je pritrdilo. Mati je nato sredi leta 2012 z otrokom izginila. Sodišče v Torinu je zanjo zaradi odvzema mladoletnega otroka očetu in nespoštovanja sodne odločbe odredilo preiskovalni pripor in izdalo evropski priporni nalog, ki pa izven EU (na primer v Bosni) ne velja. 

Pred kratkim padla odločitev, da ji sodijo v odsotnosti

Oče je konec leta podal kazensko prijavo tudi na hrvaškem sodišču, potem ko je več mesecev niso uspeli zaslišati, so aprila 2013 dobili odredbo za preiskovalni zapor, Interpol pa je zanjo razpisal tiralico, tako da ji je aretacija grozila tudi v državah, ki niso članice EU. Sina so uvrstili na seznam pogrešanih. 

Novembra 2014 je tožilstvo spisalo obtožnico, ki je januarja lani postala pravnomočna, ker je niso mogli najti, pa je pred desetimi dnevi pa je sodišče odločilo, da ji bodo sodili v odsotnosti, saj je to potrebno, da oče v razumnem roku pride do pravice. 

Nina se je nato odločila, da prekine begunsko življenje. Razloga sta najbrž dva, šestletni Cesare bo kmalu dopolnil sedem let in bo moral v šolo, predaja pa ji bo omogočila, da bo na sodišču povedala svojo plat zgodbe. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Žurnalček 10:03 12.september 2016.

    To ni Hrvatica ampak Bosanka , z HR putovnico !

  • nergač 20:14 10.september 2016.

    Predaja ji bo to omogočila?- Vseskozi je imela možnost , da poda svojo plat zgodbe, ščitili so jo povsod, saj je mama in s tem privilegirana, tako da nikoli ne bo v zaporu....samo morda v kratkem priporu....