Del Pontejeva zadovoljna

Foto: Žurnal24 Carla Del Ponte meni, da je višina kazni primerna. (Foto: Reuters)
Medtem ko se na Hrvaškem že pripravljajo na pritožbo na sodbo generaloma Gotovini in Markaču, je z odločitvijo sodnika Oriea zadovoljna Carla del Ponte.
Oglej si celoten članek

Nekdanja haaška tožilka Carla del Ponte meni, da sta hrvaška generala Ante Gotovina in Mladen Markač dobila pravo kazen. Za hrvaški Večernji list je dejala, da je prepričana, da bo zaradi sodbe pot Hrvaške v Evropsko unijo lažja, po njenem mnenju pa bodo boljši tudi odnosi s sosednjimi državami. Del Pontejeva upa, da bo tudi po izvedenem pritožbenem postopku potrjena petkova odločitev.

Šeks pripravlja argumente
V nasprotno pa je prepričan podpredsednik Sabora Vladimir Šeks. Za Večernji list je dejal, da ima pet argumentov, ki izpodbijajo sodbo. "Po takšni konstrukciji skupnega zločinskega dejanja, po kateri so obsojeni hrvaški generali na haaškem sodišču, bi lahko vse vojne, ki se odvijajo na svetu, vse mednarodne intervencije pod okriljem ZN ali Nata, imele za posledico vložitve obtožnice proti predsedniku, državi, vladi, vojnim in policijskim poveljnikom," pravi Šeks.

Za Šeksa je sporna raba termina skupno zločinsko dejanje, saj naj bi bil v nasprotju z načeli kazenskega prava in naj ne bi bil v statutu mednarodnega kazenskega sodišča. Boril se bo proti sodbi, ki se naslanja na široko definirano odgovornst, ki izhaja iz formulacije skupnega zločinskega dejanja. Sodba po njegovem mnenju izkrivlja načelo domneve nedolžnosti in ne izpolnjuje zahteve po natančnih obtožbah in individualizaciji krivde, še dodaja Šeks. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.