Svet
6 ogledov

Del Pontejeva zadovoljna

Carla Del Ponte meni, da je višina kazni primerna. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Medtem ko se na Hrvaškem že pripravljajo na pritožbo na sodbo generaloma Gotovini in Markaču, je z odločitvijo sodnika Oriea zadovoljna Carla del Ponte.

Nekdanja haaška tožilka Carla del Ponte meni, da sta hrvaška generala Ante Gotovina in Mladen Markač dobila pravo kazen. Za hrvaški Večernji list je dejala, da je prepričana, da bo zaradi sodbe pot Hrvaške v Evropsko unijo lažja, po njenem mnenju pa bodo boljši tudi odnosi s sosednjimi državami. Del Pontejeva upa, da bo tudi po izvedenem pritožbenem postopku potrjena petkova odločitev.

Šeks pripravlja argumente
V nasprotno pa je prepričan podpredsednik Sabora Vladimir Šeks. Za Večernji list je dejal, da ima pet argumentov, ki izpodbijajo sodbo. "Po takšni konstrukciji skupnega zločinskega dejanja, po kateri so obsojeni hrvaški generali na haaškem sodišču, bi lahko vse vojne, ki se odvijajo na svetu, vse mednarodne intervencije pod okriljem ZN ali Nata, imele za posledico vložitve obtožnice proti predsedniku, državi, vladi, vojnim in policijskim poveljnikom," pravi Šeks.

Za Šeksa je sporna raba termina skupno zločinsko dejanje, saj naj bi bil v nasprotju z načeli kazenskega prava in naj ne bi bil v statutu mednarodnega kazenskega sodišča. Boril se bo proti sodbi, ki se naslanja na široko definirano odgovornst, ki izhaja iz formulacije skupnega zločinskega dejanja. Sodba po njegovem mnenju izkrivlja načelo domneve nedolžnosti in ne izpolnjuje zahteve po natančnih obtožbah in individualizaciji krivde, še dodaja Šeks. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.