Delavci na udaru sevanja

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Po novih podatkih je bilo v Fukušimi kar osem delavcev izpostavljenih veliko previsoki meri radioaktivnega sevanja.
Oglej si celoten članek

Po opravljenih 2.400 testiranjih so ugotovili, da je bilo previsokemu sevanju med odpravljanjem posledic nesreče v japonski jedrski elektrarni Fukušima izpostavljenih osem delavcev in ne le dva, kot so sprva poročali.

Premestili so jih v pisarne
Trije izmed njih so bili nadzorniki, pet pa jih je v elektrarni poskušalo popraviti električno napeljavo, ki je bila uničena po potresu in cunamiju 11. marca.

Po podatkih japonskega operaterja Tepca nihče od osmih delavcev za zdaj ne kaže znakov obolenja, vendar bodo dolgoročno spremljali njihovo zdravstveno stanje, saj imajo veliko več možnosti, da bi zboleli za rakom. Vseh osem so premestili na druga delovna mesta v pisarnah.

90 čez 100 milisivertov
Vlada je kmalu po marčevski katastrofi dvignila dovoljeno mejo iz 100 na 250 milisivertov in s tem omogočila popravljalna dela v elektrarni. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo še najmanj 90 ljudi izpostavljenih radioaktivnemu sevanju, ki je segalo čez prvotno mejo.

Iz okolice elektrarne so sicer evakuirali nekaj deset tisoč ljudi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.