Svet
25 ogledov

Delavci na udaru sevanja

Jedrska elektrarna Fukušima Reuters
Po novih podatkih je bilo v Fukušimi kar osem delavcev izpostavljenih veliko previsoki meri radioaktivnega sevanja.

Po opravljenih 2.400 testiranjih so ugotovili, da je bilo previsokemu sevanju med odpravljanjem posledic nesreče v japonski jedrski elektrarni Fukušima izpostavljenih osem delavcev in ne le dva, kot so sprva poročali.

Premestili so jih v pisarne
Trije izmed njih so bili nadzorniki, pet pa jih je v elektrarni poskušalo popraviti električno napeljavo, ki je bila uničena po potresu in cunamiju 11. marca.

Po podatkih japonskega operaterja Tepca nihče od osmih delavcev za zdaj ne kaže znakov obolenja, vendar bodo dolgoročno spremljali njihovo zdravstveno stanje, saj imajo veliko več možnosti, da bi zboleli za rakom. Vseh osem so premestili na druga delovna mesta v pisarnah.

90 čez 100 milisivertov
Vlada je kmalu po marčevski katastrofi dvignila dovoljeno mejo iz 100 na 250 milisivertov in s tem omogočila popravljalna dela v elektrarni. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo še najmanj 90 ljudi izpostavljenih radioaktivnemu sevanju, ki je segalo čez prvotno mejo.

Iz okolice elektrarne so sicer evakuirali nekaj deset tisoč ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice