Svet
13 ogledov

"Slabše ne more biti"

Japonsko je davi stresel nov popotresni sunek z magnitudo 6,3. Epicenter je bil Žurnal24 main
Japonske oblasti so stopnjo nevarnosti v Fukušimi dvignile na sedmo, najvišjo. Direktor Uprave RS za jedrsko varnost Andrej Stritar ocenjuje, da se stanje v Fukušimi ne more bistveno poslabšati.

Za dvig stopnje nevarnosti so se odločili na podlagi ocene, ki pa jo mora potrditi še Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA). V okolici elektrarne so namreč več ur zaporedoma beležili izjemno visoko sevanje. Eden od vzrokov za tako odločitev naj bi bil tudi vpliv, ki ga ima sevanje na okolje, predvsem na zelenjavo, pitno vodo in morje.

Sedma stopnja pomeni veliko nesrečo s širšimi posledicami.
Černobil – 7. stopnja: eksplozija in požar v reaktorju, hude posledice za okolje in ljudi
Fukušima – 7. stopnja: poškodbe zaradi cunamija in potresa; kakšne bodo posledice, bo pokazal čas

Po besedah predstavnika podjetja Tepco naj težave z uhajanjem radioaktivnih snovi iz elektrarne ne bi bilo v celoti odpravljene. Zaradi tega bi bile lahko posledice hujše kot v Černobilu. Njegove navedbe je sicer omilil predstavnik agencije za jedrsko varnost, ki je dejal, da je uhajanje bistveno nižje kot v primeru jedrske nesreče v Ukrajini. Po njihovih ocenah naj bi prišlo do uhajanja radioaktivnih snovi, ki ustreza 10 odstotkom tistega, kar je bilo v Černobilu.

Premier obljublja rešitev
Japonski premier Naoto Kan od Tepca pričakuje, da bo predstavil časovni načrt v okviru katerega nameravajo stabilizirati razmere v elektrarni. Dan po tem, ko je vlada opozorila, da bo treba preseliti še več tisoč ljudi, je Kan obljubil, da bo poskrbel za nove službe, stanovanja in izobrazbo za tiste, ki so ostali brez vsega. "Vlada ne bo pozabila ljudi, ki trpijo zaradi jedrske nesreče," je novinarjem sporočil Kan.

Kitajska vlada se je odzvala na dvig stopnje nevarnost in na japonsko vlado naslovila prošnjo po čim hitrejšem obveščanju o razmerah v jedrski elektrarni Fukušima.

Japonska Fukusima | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Sedma stopnja ni presenečenje

Direktor Uprave RS za jedrsko varnost Andrej Stritar pravi, da nesreča v Fukušimi izpolnjuje vse kriterije za uvrstitev med jedrske nesreče najvišje, sedme stopnje. Odločitev japonske agencije za jedrsko varnost je pričakovana, saj je prišlo do taljenja jedrske sredice in do velikih izpustov radioaktivnosti v okolico, evakuirati so morali okoliško prebivalstvo, prišlo pa je tudi do nekaterih človeških napak.

Stritar je poudaril, da sta dogodka v Fukušimi in Černobilu zelo različna. V Černobilu je prišlo do izpusta "bistveno večje količine radioaktivnosti naenkrat v okolico", medtem ko so stvari v Fukušimi potekale več dni. Radioaktivno sevanje na območju je sicer še vedno povišano, a ne toliko, kot je bilo v Černobilu, dodaja Stritar.

"Slabše ne more biti"
Stritar ocenjuje, da se stvari v Fukušimi ne morejo bistveno poslabšati. Nuklearka je zdržala vse dodatne sunke v minulih tednih, ko je jedrska sredica že mesec dni ustavljena in so temperature padle, v reaktorjih pa je vzpostavljeno hlajenje. "Zdaj so v stabilnem, a ne še čisto, stanju ohlajanja in začenja se dolgoročna sanacija ... To pa bo trajalo dolge mesece in leta," je še napovedal Stritar.

"Slovenija ni ogrožena"
Slovenija zaradi dogajanja v Fukušimi ni ogrožena, poudarja Stritar. Do velikih izpustov ne prihaja več, radioaktivni jod, ki je prišel v ozračje, pa se je razširil po vsem svetu v tako minimalnih količinah, da ne vplivajo na nič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.