Svet
20 ogledov

Upanje za Fukušimo ostaja

(Foto: Reuters)
1/11
Žurnal24 main
Ponoči po lokalnem času jim je uspelo skoraj dokončati nova električno napeljavo, s katero bi lahko zagnali črpalke, ki bi elektrarno spravile v "nekritično" stanje.
"Nevarnost je manjša že zato, ker je elektrarna pod nadčloveškim nadzorom že peti dan," meni Slovenec iz Tokia Rado Skender. manjša

Guverner japonske prefekture Fukušima, kjer se nahaja poškodovana nuklearka, je danes opozoril, da sta zaskrbljenost in jeza tamkajšnjih prebivalcev dosegli skrajno mejo.

Zaradi strahu pred radioaktivnim sevanjem je sicer še dodatno otežena tudi pomoč stotisočem prizadetim v nedavnem potresu in cunamiju, ki jih po novem pesti še hud mraz.

Številni pomoči potrebni na prizadetem severovzhodu Japonske ostajajo brez vode, hrane, zdravil, elektrike in goriva. Brez domov je ostalo več kot pol milijona ljudi. Kakih 850.000 gospodinjstev je brez elektrike, okoli 1,6 milijona pa brez tekoče vode. Najbolj prizadete so prefekture Ivate, Mijagi in Fukušima.

V začasnih zatočiščih je trenutno nastanjenih 450.000 ljudi. Spopadajo se tudi z nizkimi temparaturami in snegom. Več tukaj.

V jedrski elektrarni Fukušima na Japonskem, ki je bila v petek poškodovana v potresu oziroma cunamiju, je danes znova zagorelo v četrtem reaktorju, iz tretjega reaktorja pa so opazili uhajanje belega dima. Vzroki za uhajanje dima še niso znani, agencija japonske vlade za jedrsko varnost pa poroča o povečani stopnji sevanja v okolici elektrarne, še poroča STA.

Veliko pozornosti je zadnje dni deležen vnos slovenskega blogerja, v katerem ta zelo podrobno pojasnjuje tehnični vidik dogajanja okoli jedrske elektrarne Fukušima.

Japonce nagovoril cesar
Japonski cesar Akihito je izrazil globoko zaskrbljenost nad nepredvidljivo jedrsko krizo, ki sledi potresu in cunamiju. Narod sicer nagovori le v času vojne ali izjemne katastrofe. Izrazil je sožalje svojcem žrtev in ljudi pozval, naj ne izgubijo upanja.

Opozorilo razkrili tudi Wikileaks
Da so Japonski varnostni standardi zastareli in da njihove jedrske elektrarne niso sposobne zdržati močnejših potresov je pred tremi leti opozarjal poročevalec mednarodne jedrske agencije. To so po pisanju britanskih časopisov razkrili WikiLeaks.

Jedrsko elektrarno v Fukušimi naj bi sicer zaprli februarja letos, vendar so potem delovanje podaljšali.

Prizadeta področja je sedaj prizadel še hud mraz in sneg. Zadnje posnetke reševanja si lahko pogledate tukaj.

Povečano radioaktivno sevanje
Povsod po Japonski merijo spremembe v stopnji radioaktivnega sevanja. To je bilo nekaj časa nekoliko povečano tudi v Tokiu, ki je od nuklearke oddaljen 250 kilometrov, vendar pa strokovnjaki zagotavljajo, da vrednosti niso zdravju škodljive. V mestu Fukušima, ki je od elektrarne oddaljeno nekaj več kot 30 kilometrov, pa so namerili 500-kratno povečanje običajne vrednosti sevanja.

Zaradi nastalih razmer se nekatera diplomatska predstavništva iz Tokia selijo v Osako, število tujcev, ki državo zapuščajo, pa se povečuje. Japonsko je že zapustilo tudi nekaj slovenskih državljanov, poroča STA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.