Svet
6 ogledov

Kdo še verjame Japoncem?

Najnovejša fotografija razrušene stavbe reaktorja 3, iz katere se v zrak vije di Žurnal24 main
Upravitelj elektrarne v Fukušimi je evakuiral delavce zaradi alarmantnega podatka, da je sevanje v nuklearki desetmilijonkrat nad običajnimi vrednostmi. Kasneje so ugotovili, da so podatki napačni.

Družba Tepco, ki je že sicer pod ostrim udarom javnosti zaradi številnih napak pri obveščanju o stanju v prizadeti jedrski elektrarni, je danes poskrbela za novo razburjenje.

Ekstremno radioaktivni jod, ki naj bi ga naprave zaznale v vodi znotraj reaktorja 2, ima k sreči razpolovno dobo manj kot uro, zato bo radiacija izginila v enem dnevu, so zjutraj tolažili Japonci. A so potem začeli dvomiti, ali ni v vodi radioaktivni kobalt 56, katerega razpolovna doba pa je kar 77 dni. Je pa v kobalt precej manj radioaktiven od joda.

Sprva so na vrat na nos iz elektrarne evakuirali delavce, saj so v reaktorju številka 2 merilni instrumenti zabeležili sevanje kar 1.000 milisievertsov na uro, medtem ko je dovoljena letna meja 250 milisievertsov. Že hipna izpostavitev takšni radiaciji bi pomenila neizogiben razvoj krvnega raka. A Tepco je čez nekaj ur popravil navedbe in potrdil, da so bili ekstremni podatki napačni.

Radiacija v vodi je sicer še vedno 100.000-krat večja od običajnih vrednosti, a je to še vedno bolje kot desetmilijonkratno preseganje.

Situacija v elektrarni je že tudi teh težav še vedno zelo resna. Pod nadzorom in brez težav sta le dva od šestih reaktorjev, medtem ko se pri preostalih spopadajo s povišanimi temperaturami, radioaktivno hladilno vodo in občasnimi izpusti radioaktivne vodne pare in dima.

Jukija Amano, generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) je za New York Times dejal, da bi lahko izredno stanje trajalo še več tednov, če ne kar mesecev.

Zelo nam je žal. Zagotovljam, da se takšna napaka ne bo več ponovila.
Podpredsednik Tepca Sakae Muto o napačnih podatkih

Strokovnjaki menijo, da so reaktorji in bazeni za obrabljeno gorivo še preveč vroči, da bi lahko sploh razmišljali o neki končni rešitvi, kot je denimo njihovo zasutje.

Ribe na varnem
Radiacija, ki so jo naprave zaznale v morju pred Fukušimo, je danes 1.850-krat višja od običajne, medtem ko je bila včeraj višja za 1.250-krat. A strokovnjakov to ne skrbi preveč, saj naj bi morski tok delce tako razbil, da bodo nenevarni, ko bodo prišli v ribe in morsko rastlinje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.