Slovenija
13 ogledov

"Sevanje pod ogrožajočimi vrednostmi"

Danes so evakuirali vse prebivalce, ki živijo v 20-kilometrskem krogu okoli jedr Žurnal24 main
Zaradi eksplozije v japonski jedrski elektrarni, do katere je prišlo zaradi rušilnega potresa, razvoj dogodkov pozorno spremlja tudi strokovna ekipa na slovenski upravi za jedrsko varnost.

Za Slovenijo ni nevarnosti
Na Upravi RS za jedrsko varnost opozarjajo, da je za zdaj na voljo razmeroma malo konkretnih informacij o podrobnostih dogajanja v japonski jedrskih elektrarnah, zato še ne morejo podati podrobnejše analize.

Japonske oblasti in Mednarodna agencija za atomsko energijo ne predvidevajo, da se bo radioaktivno sevanje širilo izven Japonske. "Uprava RS za jedrsko varnost zato ocenjuje, da ob sedanjih dogodkih ni možnosti za kontaminacijo ozemlja naše države," so sporočili.

Za JEK odlične ocene varnosti
Že včeraj so v Jedrski elektrarni Krško (JEK) za zurnal24.si pojasnil
i, da je JEK povsem varna.

"JEK je protipotresno projektirana in grajena v skladu z geološkimi, tektonskimi in potresnimi karakteristikami lokacije, na kateri stoji. To so potrdile vse raziskave potresne varnosti," so sporočili. Po podatkih Urada za seizmologijo in geologijo je krška elektrarna z devetimi opazovalnicami eden seizmično najbolj opazovanih objektov na svetu.

Kaj se je dogajalo na Japonskem? (vir: URSJV)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.