Svet
18 ogledov

Kako razložiti otroku?

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Majhnemu otroku ne kažite fotografij. Če jih vseeno vidi in postavlja vprašanja, odgovarjajte konkretno in nazorno.

"Na noben način majhnemu otroku ne kažite fotografij katastrofe na Japonskem," je za Bild povedal psiholog Michael Thiel. "Otrok, ki še ne hodi v šolo, dogodkov, kot so se zgodili na Japonskem, še ne zna umestiti v svoj svet," poudarja in pojasnjuje, da potrebuje gotovost, da njegov svet, njegova družina in njegovo življenje niso v nevarnosti.

Če bo podobe grozljive katastrofe vseeno videl in postavljal vprašanja, Thiel staršem otrok, ki obiskujejo vrtec, svetuje, naj mu odgovorijo takole: "Zemlja se je zatresla, zato so se porušile hiše." Zelo pomembno, poudarja, je, da otroku pojasnimo, da je Japonska zelo daleč. "Lahko si gotov, da se nam ne bo zgodilo nič."

Konkretno in nazorno
Anja Roth
, moderatorka otroških poročil na nemški televiziji ZDF, poudarja, da je otrokova vprašanja treba vzeti zelo resno. "Otrokom od osmih let naprej lahko že zelo dobro razložimo, kaj se je zgodilo na Japonskem," pravi in dodaja, da je pomembno, da pri odgovarjanju na otrokova vprašanja izbiramo preproste besede.

Odgovor na vprašanje, zakaj ima dežela, kjer so potresi pogosti, tako veliko jedrskih elektrarn, je po besedah Rothove lahko naslednji: "Na Japonskem živi veliko ljudi, ki potrebujejo veliko energije. Ljudje so mislili, da so njihove hiše in jedrske elektrarne varno zgrajene, a velik potres in valovi so jih kljub temu poškodovali."

Otroku je tudi težko pojasniti, kako nevarno je radioaktivno sevanje. "Misel na bolezen in smrt vzbuja strahove," poudarja Rothova. "Kljub temu jim ne smemo prikrivati resnice," pravi in opisuje, kako so nevarnost radiacije otrokom pojasnili v njihovi oddaji: "Sevanja ne moremo videti, ne otipati, ne okušati. Kljub temu je zelo nevarno za človeka. Ko sevanje uide iz reaktorja, lahko ljudje in živali močno zbolijo ali celo umrejo."

Spat z lepimi mislimi
Otroci imajo radi logiko. "Bolj nazorno kot jim pojasnimo, bolje je," poudarja Rothova in navaja primer: "Ljudje skrbijo za svojo varnost. Po cestah vozijo avtomobili z zvočniki in prebivalce pozivajo, naj zaprejo okna in vrata."  Zelo pomembno je tudi, da otroku povemo, da tu ni v nevarnosti, poudarja in staršem priporoča, da otroke vedno spravijo spat z lepimi mislimi.

 "Otroci so v prvi vrsti optimistično naravnani," pomirja Toth. "Tudi takšna sporočila dobro prenesejo, če imajo za sabo močne starše."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.