Svet
28 ogledov

V prsti nuklearke našli plutonij

V potresu in cunamiju je umrlo 10.872 ljudi, 16.244 jih še vedno pogrešajo. (Fot
1/2
Žurnal24 main
V prsti elektrarne našli plutonij, zelo radioaktivna voda iztekla iz reaktorja in bi lahko dosegla ocean. V drugem reaktorju naj bi prišlo do delnega taljenja reaktorske sredice.

V prsti znotraj jedrske elektrarne Fukušima so na več mestih našli radioaktivni plutonij. Tega so odkrili v vzorcih, ki so jih vzeli pred tednom dni.

Iz podjetja Tepco, ki ima nesrečno nuklearko v lasti, so sporočili, da odkritje ne pomeni prekinitve poskusov sanacije tovarne in da delavcev ne bodo odpoklicali, poroča Reuters.

Oblasti so medtem zavrnile priporočila organizacije Greenpeace, da bi morali evakuacijski pas iz 20 kilometrov razširiti do 40 kilometrov. Še v tem obsegu so pri organizaciji namreč našli radioaktivne vzorce, vendar pa japonske oblasti trdijo, da te analize niso merodajne.

Iztekla radioaktivna voda
Iz zgradbe reaktorja v jedrski elektrarni Fukušima je iztekla visoko radioaktivna voda. Kot so sporočili, so v vodi v jašku, povezanem z drugim reaktorjem elektrarne, izmerili radioaktivnost v višini prek tisoč milisivertov na uro.

V omenjenem jašku naj bi bilo več tisoč kubičnih metrov vode, zdaj pa morajo ugotoviti, ali lahko ta voda izteče neposredno v ocean. Delavci še ugotavljajo, kje natančno pušča voda, domnevajo pa, da bi lahko bile vzrok poškodbe posod z gorivnimi palicami oziroma njihovih ventilov in cevi.

V nedeljo so ugotovili, da je bila v morski vodi več sto metrov od obale vsebnost radioaktivnega joda za 1.850-krat večja od normalne, vendar pa so pristojni zatrdili, da neposredne nevarnosti za življenje v morju ni.

Sredica se tali
Tiskovni predstavnik japonske vlade Jukio Edano je sporočil, da je visoka radioaktivnost, ki so jo namerili v vodi v stavbi, kjer je turbina, posledica delnega taljenja reaktorske sredice. V vodi so namerili več kot tisoč milisivertov na uro. V okolici elektrarne merijo tudi vsebnost plutonija v zemlji.

Spet treslo
Severovzhod japonske obale je danes stresel potres magnitude 6,1, zaradi česar so izdali opozorilo pred manjšim cunamijem, ki so ga kasneje preklicali. Poročil o morebitnih žrtvah ali gmotni škodi ni, poročajo tuje tiskovne agencije.

Iz prostorov, kjer so turbine, se nadaljuje črpanje visoko radioaktivne vode. Črpali bodo tudi iz prostorov prvega in drugega reaktorja. Voda v omenjenih prostorih namreč onemogoča nadaljevanje dela v nuklearki. Kam bodo izčrpano vodo dali, še ni jasno.

"Nesprejemljivo" ravnanje Tepca
Edano se je obregnil tudi ob operaterja nuklearke Tepco, ki je napačno prebral podatke o višini radioaktivnosti. Včeraj so namreč iz podjetja sporočili, da gre za 10-milijonkratno povišanje koncentracije od normalne, po popravljenih podatkih pa gre za stotisočkrat višjo koncentracijo. "To je nesprejemljivo," je operaterjevo napako kritiziral Edano.

Radioaktivno sevanje je prestrašilo nosečnice v Tokiu, ki se čedalje bolj odločajo za rojevanje na zahodu države. Iz Osake poročajo, da so v zadnjih dneh zabeležili porast števila nosečnic iz Tokia in Čibe. V naslednjih dneh naj bi se število še povečalo. Kot glavni razlog za selitev omenjajo težave s pitno vodo in nejasnosti glede razmer v Fukušimi, kjer se radioaktivnost povečuje. V Osaki se zato že dalj časa pripravljajo na možnost večjih migracij iz prestolnice.

Dež pomeni nevarnost
Japonsko ministrstvo za zdravje je vse vodovodne službe pozvalo, naj prenehajo zbirati deževnico in naj bazene s prečiščeno vodo prekrijejo ter jih tako zaščitijo pred radioaktivnimi snovmi iz jedrske elektrarne Fukušima. Zaradi napovedanega novega dežja bi radioaktivne snovi iz Fukušime lahko nova zašle v pitno vodo, zato ministrstvo pristojne službe poziva, naj ustrezno ukrepajo, da bi to preprečili.

V Tokiu in okolici sicer odsvetujejo uporabo vode iz pip za pripravo hrane za dojenčke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.