Delavnik bi morali skrajšati iz petih na štiri dni

Foto: razno 09.01.14. sivilje, sivanje, delavci, zaposleni, delo, tovarna, Bulgarian N
Foto: razno 09.01.14. sivilje, sivanje, delavci, zaposleni, delo, tovarna, Bulgarian N
Pozabite na delavnik od ponedeljka do petka, štiridnevni tedenski delavnik za enak mesečni znesek pomeni večjo lojalnost do delodajalcev, večjo učinkovitost in manj bolniške odsotnosti.
Oglej si celoten članek

Če želite povečati produktivnost v podjetju, potem zaposlenim skrajšajte delavnik za en dan, na štiri dni, po osem ur. To je filozofija Andrewa Barnesa, ustanovitelja podjetja Perpetual Garden z Nove Zelandije.

Z eksperimentom, delom le štirikrat na teden po osem ur, se je poigraval leta 2018 in ugotovil, da je zadovoljen tako on kot delodajalec, kot tudi njegovi zaposleni. Zdaj imajo njegovi zaposleni stalni štiridnevni tedenski delavnik.

Subvencije Adijo subvencije za skrajšan delavnik

"Še vedno mislimo, da moramo delati pet dni na teden od 9. ure zjutraj do 17. ure popoldan. Moramo pa razmišljati drugače, kako ljudje delajo, ko so na delovnem mestu," je za CNBC poudaril Barnes.

Z drugimi besedami, ljudje so ob krajšem delavniku bolj osredotočeni na svoje delo in izgubljajo manj časa z raznimi posedanji ob kavicah, kajenju cigaret, manj časa zapravijo na družbenih omrežjih. Kljub temu, da je tedenski delavnik skrajšal za en dan, je učinek ostal enak, saj so se njegovi zaposleni ves čas posvečali delu. Ideja je torej povečati produktivnost, vendar v krajšem času, za enak mesečni znesek na plačilni listi kot, če bi v službo hodili pet dni na teden.

To se delavcem dogaja danes "Največja težava je predolg delavnik"

Zaposleni pritrjujejo neučinkovitosti

Barnes je s svojim eksperimentom potrdil ugotovitve številnih raziskav. Ena od študij, narejenih v Veliki Britaniji, ki so leta 2017 opravili pri poslovnem centru Vouchercloud, je pokazala, da je povprečni zaposleni znotraj svojega delovnega časa zares produktiven dve uri in 53 minut. 

V ločeni študiji so pri inštitutu za raziskave dela Kornos lani ugotovili, da več kot polovica delavcev s polnim delovnim časom meni, da bi lahko svoje delo opravili v petih urah, če bi delali brez prekinitev. Raziskav je zajela 3.000 zaposlenih v osmih različnih državah. Barnes upa, da se bodo tudi drugi delodajalci odločili vsaj za eksperiment. Pred kratkim je celo podal smernice, kako narediti program dela. Pravi, da se veliko delodajalcev boji narediti enak korak, saj so prepričani, da mora delavec delati od ponedeljka do petka.

Foto: Anže Petkovšek Delo na prostem

Slovenija Delodajalec mora plačati primopredajo in odmor za malico

"To, kar pravim, je, da če sodelujete s svojim osebjem, če jim daste priložnost, da posredujejo zamisli, da jim rečete, poglejte, če boste stvari delali drugače, boste lahko na teden delali en dan manj, se bodo spremenile tudi navade na njihovem delovnem mestu," pravi Barnes.

Barnes ni osamljen

Večja produktivnost pomeni boljša proizvodnja, hkrati pa veliko pridobijo tudi zaposleni, saj imajo veliko več časa za preživljanje bolj kakovostnega prostega časa. Hkrati so bolj zvesti podjetju in bolj angažirani pri delu.

Slovenija Kršitev pravic: "Delodajalec jih ves čas spremlja prek sprejemnika"

Barnes še zdaleč ni edini delodajalec, ki je svojim zaposlenim skrajšal delovni čas. Lani je podjetje iz Berlina Planio, ki se ukvarja s projektnim delom, predstavilo 4-dnevni delovni teden. Tudi oglasna agencija Gray New York je začela s takim programom, vendar pa svojemu osebju zagotavlja za štiridnevni delovni teden zgolj 85 odstotkov plačila.
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 14:55 3. Maj 2019.

    Utopija.Moj šef bi si rad izmislil še osmi dan v tednu.

  • 23:34 1. Maj 2019.

    Delam v skladišču in ni šans, da mi bi imeli 4 dnevni delovnik, kaj pa naj ljudje kupijo, če so …

  • 22:36 1. Maj 2019.

    Brezveze! Ne vem kako je z drugimi ampak mene delo sploh ne zanima, zanima me samo in edino plača!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.