Slovenija
72 ogledov

Adijo subvencije za skrajšan delavnik

Rast Gorenja smo pripravljeni podpreti tudi v prihodnje, so sporočili iz Kada. ( Žurnal24 main
Kljub subvencijam države odpuščenih že 3.589 delavcev.

Podjetja, ki so zaradi krize prešla na skrajšan delovni čas, od jutri za to ne bodo več prejemala državne subvencije in večinoma prehajajo nazaj na 40-urni tedenski delavnik. Danes se namreč izteče vladni protikrizni ukrep, po katerem so podjetja dobivala subvencijo za krajši delovni čas, v zameno pa niso smela odpuščati delavcev.

Subvencije za skrajšan delovni čas je izkoristilo 904 podjetij za več kot 66 tisoč zaposlenih.

Podaljšanja ne bo
Vlada ukrepa ne namerava še enkrat podaljšati – to so storili že lani poleti in ukrep s prvotno predvidenih šest mesecev podaljšali na leto in pol. "Načrtuje se predvsem spodbujanje novega zaposlovanja," pravijo na zavodu za zaposlovanje, vendar pa bodo nadzor nad subvencioniranimi podjetji opravljali še do konca leta.


33 milijonov evrov je vlada razdelila med podjetja, ki so krizo blažila s skrajšanim delovnim časom. Zanje je sicer rezervirala 57 milijonov evrov.

Denar vrnilo 54 podjetij
Od februarja lani je omenjeno pomoč države, ki je znašala od 60 do 120 evrov na delavca na mesec, prejemalo 904 podjetij za 66.468 zaposlenih.

Kljub subvencijam države pa je delo, potem ko se je posameznemu podjetju iztekel ukrep in ga podjetje ni podaljšalo, že izgubilo 3.589 delavcev, za katere so delodajalci dobivali subvencijo. Nekatera podjetja so iz poslovnih razlogov odpuščala celo že med subvencioniranjem, čeprav tega, dokler so za delavce dobivala denar od države, ne bi smela; 54 podjetij je zato subvencijo že moralo vrniti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.