Dež grožnja za Donavo

Foto: Žurnal24 Donava teče čez ozemlje Hrvaške, Srbije, Bolgarije, Romunije, Moldavije in Ukraj
V enem izmed pritokov reke Donave so izmerili pH vrednost 9.5, zaradi česar je druga najdaljša reka v Evropi v nevarnosti onesnaženja.
Oglej si celoten članek

Strokovnjaki so zaskrbljeni zaradi izpiranja strupene rdeče gošče v pritoke Donave. Preko njih bi lahko prišlo do onesnaženja reke.

V reki Marcal so posledice izliva sanirali tako, da so v rečno strugo nasuli mavec, ki je znižal pH vrednost vode. Kljub temu pa je pričakovati, da bo pH narasel tudi nad sedanjo že povečano vrednost.

Pripradniki Greenpeaca bodo v petek spet obiskali območje in zbrali vzorce zemlje in vode. Vremenska napoved za prihodnje dni kaže na suho vreme, zaradi česar bi lahko prišlo do povišanja ravni onesnaženosti z rdečim prahom.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je pozvala k čim prejšnji odstranitvi strupenega blata z območja v okolici Ajke. Nujno je, da se očisti hiše in tako zmanjša izpostavitev prebivalcev. Približno 4 tisoč delavcev, vključenih v čiščenje, ter prebivalci morajo dobiti natančna navodila, kako se zaščititi.

WHO opozarja, da je treba nadaljevati z nadzorovanjem zraka, pitne vode in kakovosti zemlje ter hrane. Le tako bodo lahko ocenili, kakšna je nevarnost.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.