Svet
20 ogledov

Dež grožnja za Donavo

Donava teče čez ozemlje Hrvaške, Srbije, Bolgarije, Romunije, Moldavije in Ukraj Žurnal24 main
V enem izmed pritokov reke Donave so izmerili pH vrednost 9.5, zaradi česar je druga najdaljša reka v Evropi v nevarnosti onesnaženja.

Strokovnjaki so zaskrbljeni zaradi izpiranja strupene rdeče gošče v pritoke Donave. Preko njih bi lahko prišlo do onesnaženja reke.

V reki Marcal so posledice izliva sanirali tako, da so v rečno strugo nasuli mavec, ki je znižal pH vrednost vode. Kljub temu pa je pričakovati, da bo pH narasel tudi nad sedanjo že povečano vrednost.

Pripradniki Greenpeaca bodo v petek spet obiskali območje in zbrali vzorce zemlje in vode. Vremenska napoved za prihodnje dni kaže na suho vreme, zaradi česar bi lahko prišlo do povišanja ravni onesnaženosti z rdečim prahom.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je pozvala k čim prejšnji odstranitvi strupenega blata z območja v okolici Ajke. Nujno je, da se očisti hiše in tako zmanjša izpostavitev prebivalcev. Približno 4 tisoč delavcev, vključenih v čiščenje, ter prebivalci morajo dobiti natančna navodila, kako se zaščititi.

WHO opozarja, da je treba nadaljevati z nadzorovanjem zraka, pitne vode in kakovosti zemlje ter hrane. Le tako bodo lahko ocenili, kakšna je nevarnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.