Dneva proti smrtni kazni ne bo

Foto: Žurnal24 Poljski notranji minister Wladyslaw Stasiak je bil edini proti uvedbi evropskega
Evropska unija zaradi nasprotovanja Poljske danes v Bruslju ni dosegla dogovora o uvedbi evropskega dne proti smrtni kazni, ki naj bi bil 10. oktobra.
Oglej si celoten članek

" Poljska je ostala pri svojem stališču," je po srečanju pravosodnih ministrov EU v Bruslju potrdil slovenski pristojni minister Lovro Šturm. " Slovenija se zavzema za simbolno obeležitev" enotnega evropskega stališča proti smrtni kazni, je poudaril in dodal, da se takšne odločitve v EU sprejemajo s soglasjem in če soglasja ni, tudi ni dogovora.

" 26 držav članic želi praznovati simbolni dan proti smrtni kazni, le ena, Poljska, je proti," je ob robu srečanja pravosodnih ministrov povedal tudi španski pristojni minister Mariano Sanchez Bernejo. " Težko je razumeti, zakaj je Poljska proti. Upamo, da je ta veto zgolj začasen," je dodal.

Poljska naj bi svoje stališče utemeljevala z zahtevo po širši razpravi o življenju, češ da smrtna kazen ni več problem v EU, saj se že desetletja ne izvaja več, medtem ko splav in evtanazija ostajata pereči vprašanji, o katerih je treba razpravljati.

Poljska je sicer z nasprotovanjem dnevu proti smrtni kazni pokvarila načrte predsedujoče Svetu EU, Portugalske, ki je smrtno kazen ukinila kot prva evropska država, in sicer leta 1876, in je zato prizadevanja za ukinitev te oblike kaznovanja tudi uvrstila med prednostne naloge svojega predsedovanja EU.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.