Svet
0 ogledov

Dneva proti smrtni kazni ne bo

Poljski notranji minister Wladyslaw Stasiak je bil edini proti uvedbi evropskega Žurnal24 main
Evropska unija zaradi nasprotovanja Poljske danes v Bruslju ni dosegla dogovora o uvedbi evropskega dne proti smrtni kazni, ki naj bi bil 10. oktobra.

" Poljska je ostala pri svojem stališču," je po srečanju pravosodnih ministrov EU v Bruslju potrdil slovenski pristojni minister Lovro Šturm. " Slovenija se zavzema za simbolno obeležitev" enotnega evropskega stališča proti smrtni kazni, je poudaril in dodal, da se takšne odločitve v EU sprejemajo s soglasjem in če soglasja ni, tudi ni dogovora.

" 26 držav članic želi praznovati simbolni dan proti smrtni kazni, le ena, Poljska, je proti," je ob robu srečanja pravosodnih ministrov povedal tudi španski pristojni minister Mariano Sanchez Bernejo. " Težko je razumeti, zakaj je Poljska proti. Upamo, da je ta veto zgolj začasen," je dodal.

Poljska naj bi svoje stališče utemeljevala z zahtevo po širši razpravi o življenju, češ da smrtna kazen ni več problem v EU, saj se že desetletja ne izvaja več, medtem ko splav in evtanazija ostajata pereči vprašanji, o katerih je treba razpravljati.

Poljska je sicer z nasprotovanjem dnevu proti smrtni kazni pokvarila načrte predsedujoče Svetu EU, Portugalske, ki je smrtno kazen ukinila kot prva evropska država, in sicer leta 1876, in je zato prizadevanja za ukinitev te oblike kaznovanja tudi uvrstila med prednostne naloge svojega predsedovanja EU.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.