Dobre novice za Hrvaško

Foto: Žurnal24 09_03_09_jadranka_kosor_T
Hrvaška lahko v petek pričakuje zelo dobre novice. Članica Evropske unije (EU) naj bi postala 1. julija 2013.
Oglej si celoten članek

Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso je v Strasbourgu naznanil, da lahko Hrvaška v petek pričakuje zelo dobre novice. Več podrobnosti ni želel izdati, po nekaterih informacijah pa naj bi komisija ocenila, da Hrvaška lahko konča pogajanja in postane 28. članica Evropske unije (EU) 1. julija 2013.

Blizu finišu
Barroso je potrdil, da so na današnjem kolegiju evropskih komisarjev govorili tudi o pogajanjih Hrvaške z EU. "Smo blizu konca pogajanj s Hrvaško," je dejal.

Mislim, da bomo v petek o tem slišali zelo dobre novice.
José Manuel Barroso

Evropska komisija naj bi do konca tedna formalno potrdila osnutke pogajalskih izhodišč za preostala štiri poglavja – pravosodje, konkurenca, finančne in proračunske določbe ter poglavje razno. Po tem naj bi jih predala v obravnavo državam članicam, ki jih morajo potrditi soglasno.
S prvim julijem v EU?
V okviru poglavja o finančnih in proračunskih določbah je treba opredeliti tudi ciljni datum za vstop države v EU. Komisija naj bi predlagala 1. julij 2013, datum pa naj bi potrdili na vrhu EU 23. in 24. junija.

Hrvaška je pogajanja začela oktobra 2005 in je doslej zaprla 31 od 35 poglavij v pogajanjih z EU, nazadnje v ponedeljek poglavje o ribištvu. Naslednja pristopna konferenca, na kateri naj bi zaprla še preostala štiri, je napovedana za 21. junij.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.