Svet
2 ogledov

Dobre novice za Hrvaško

09_03_09_jadranka_kosor_T Žurnal24 main
Hrvaška lahko v petek pričakuje zelo dobre novice. Članica Evropske unije (EU) naj bi postala 1. julija 2013.

Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso je v Strasbourgu naznanil, da lahko Hrvaška v petek pričakuje zelo dobre novice. Več podrobnosti ni želel izdati, po nekaterih informacijah pa naj bi komisija ocenila, da Hrvaška lahko konča pogajanja in postane 28. članica Evropske unije (EU) 1. julija 2013.

Blizu finišu
Barroso je potrdil, da so na današnjem kolegiju evropskih komisarjev govorili tudi o pogajanjih Hrvaške z EU. "Smo blizu konca pogajanj s Hrvaško," je dejal.

Mislim, da bomo v petek o tem slišali zelo dobre novice.
José Manuel Barroso

Evropska komisija naj bi do konca tedna formalno potrdila osnutke pogajalskih izhodišč za preostala štiri poglavja – pravosodje, konkurenca, finančne in proračunske določbe ter poglavje razno. Po tem naj bi jih predala v obravnavo državam članicam, ki jih morajo potrditi soglasno.
S prvim julijem v EU?
V okviru poglavja o finančnih in proračunskih določbah je treba opredeliti tudi ciljni datum za vstop države v EU. Komisija naj bi predlagala 1. julij 2013, datum pa naj bi potrdili na vrhu EU 23. in 24. junija.

Hrvaška je pogajanja začela oktobra 2005 in je doslej zaprla 31 od 35 poglavij v pogajanjih z EU, nazadnje v ponedeljek poglavje o ribištvu. Naslednja pristopna konferenca, na kateri naj bi zaprla še preostala štiri, je napovedana za 21. junij.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.