Dobro začeli, pa se že prepirajo

Foto: Epa
Foto: Epa
V ameriškem senatu se je z razpravo in glasovanji o pravilih vodenja postopka začel sodni proces proti predsedniku države Donaldu Trumpu.
Oglej si celoten članek

Do prepirov je prišlo že pred začetkom. Demokrati v senatu večinske Trumpove republikance obtožujejo, da želijo predsednika oprostiti po hitrem postopku brez dodatnih prič in dokazov. Demokratski upravitelji ustavne obtožbe so pred začetkom postopka uradno vložili nasprotovanje predlogu Bele hiše, da se ustavna obtožba nemudoma ovrže in za zdaj kaže, da za kaj takega v senatu kljub republikanski večini ne bo dovolj podpore.

Vodja večine Mitch McConnell je pripravil predlog za potek sojenja, ki predvideva, da bodo tožilci dobili 24 ur za predstavitev primera, Trumpovi odvetniki enak čas za zavrnitev ustavne obtožbe zaradi zlorabe pooblastil in oviranja dela kongresa, ki je bila potrjena decembra.

Senatorji bodo nato dobili 16 ur za vprašanja in odgovore, sledile bi štiri ure razprave, nato pa glasovanje o demokratski zahtevi za zaslišanje dodatnih prič, kot je nekdanji svetovalec za nacionalno varnost ZDA John Bolton in predložitev morebitnih novih dokazov o Trumpovih kršitvah. Če ne bo dodatnih prič se lahko postopek konča precej hitro, morda še preden bo imel Trump 4. februarja pred obema domovoma kongresa svoj govor o položaju v državi.

Pravilom se obeta podpora

Foto: Epa Mitch McConnell O McConnelovih pravilih postopka naj bi glasovali še danes in najverjetneje bodo potrjena, saj imajo republikanci v 100-članskem senatu 53 sedežev. McConnell je že lani dejal, da ni nobenega dvoma, da bo Trump opran krivde za izsiljevanje Ukrajine, da mu s preiskavo demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna pomaga na letošnjih predsedniških volitvah, ki bodo novembra. Prav tako tudi oviranja kongresne preiskave te kršitve zakona o volitvah.

"McConnelova resolucija o pravilih je nacionalna sramota in je jasno, da želi vodja večine pospešiti proces in otežiti zaslišanje dodatnih prič," je izjavil vodja manjšine v senatu demokrat Chuck Schumer. Vodja upraviteljev ustavne obtožbe, predsednik odbora za obveščevalne zadeve v predstavniškem domu kongresa Adam Schiff je McConnella obtožil vodenja procesa pod taktirko obtoženca oziroma Bele hiše. "Takšen je proces, ko si ne želiš, da Američani vidijo dokaze," je izjavil Schiff.

Kritična je bila tudi predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi, ki je potrjeno ustavno obtožbo nekaj tednov zadrževala in je ni takoj poslala v senat, ker je hotela od McConnella zagotovila o poštenem sojenju. Tega ni dobila, vendar pa je vmes prišlo na dan še več navedb, ki potrjujejo obtožnico, Bolton pa je izjavil, da se bo odzval pozivu na zaslišanje, če ga bo dobil.

Trump vztraja, da gre za lov na čarovnice

Trumpovi odvetniki so medtem predlog resolucije pozdravili kot poštenega do predsednika in menda tudi dejstev. Trump je iz Davosa, kjer se udeležuje Svetovnega gospodarskega foruma, začetek ustavne obtožbe v senatu pospremil s tradicionalno zavrnitvijo, da gre za prevaro, lov na čarovnice in lažne obtožbe.

"Srečujemo se s svetovnimi voditelji, najpomembnejšimi ljudmi na svetu in prinašamo domov ogromne posle. Tisto drugo tam je le prevara, lov na čarovnice, ki teče že leta in je iskreno povedano sramota," je izjavil predsednik ZDA.

Za dodatne priče so se doslej javno zavzeli le trije republikanci, nekaj jih omahuje, večina pa je za hiter postopek. Demokrati potrebujejo na svoji strani najmanj tri republikance, če se bo za dodatne priče potem odločil še predsednik sojenja Trumpu, predsednik vrhovnega sodišča John Roberts, ki je v primeru neodločenih izidov v postopku ustavne obtožbe senatni jeziček na tehtnici namesto podpredsednika ZDA.

Zlorabe Obtožnica zoper Trumpa. Ta odgovarja v svoji maniri.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.