Svet
570 ogledov

Obtožnica zoper Trumpa. Ta odgovarja v svoji maniri.

Donald Trump Epa
Pravosodni odbor predstavniškega doma ameriškega kongresa je danes objavil prvi uradni obtožbi predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Ameriškega predsednika Donalda Trumpa obtožujejo zlorabe oblasti in oviranja dela kongresa. Trump se je že odzval, da gre za norost.

Pravosodni odbor bo do konca tedna glasoval o obeh točkah ustavne obtožbe, prihodnji teden pa bo to storil še celoten predstavniški dom in Trump se bo zapisal v zgodovino kot tretji predsednik ZDA, proti kateremu je bil uveden postopek ustavne obtožbe oziroma impeachment.

Trump računa na podporo v senatu z republikansko večino, kjer je za obsodbo in odstranitev položaja potrebna dvotretjinska večina, zaradi česar ne namerava odstopiti. Na potrditev obtožnice v pravosodnem odboru se je odzval z uvodnim kljubovalnim tvitom.

"Ustavna obtožba predsednika, ki se je dokazal z rezultati, vključno z verjetno najboljšo ekonomijo v zgodovini naše države, ki ima enega najuspešnejših mandatov vseh časov in kar je najpomembneje, ki ni storil ničesar narobe, je čista politična norost," je tvitnil.

Bistvo obtožnice proti Trumpu je, da je postavil svoje osebne interese nad državne, s tem ko je Ukrajino izsiljeval z zadrževanjem izplačila vojaške pomoči in sprejemom ukrajinskega predsednika v Beli hiši z najavo preiskave svojih političnih nasprotnikov v ZDA, da bi si olajšal ponovno izvolitev na položaj.

Donald Trump Nad ženine starše Svet Trump pred vsemi kričal na Melaniinega očeta, tast nato Trumpa preklel

Demokrati lahko do naslednjega tedna točko oviranja kongresa oziroma preiskave razširijo še na Trumpovo početje v času preiskave ruskega vpletanja v volitve 2016.

Senat bo sodni proces proti Trumpu, ki mu bo predsedoval predsednik vrhovnega sodišča John Roberts predvidoma začel kmalu po novem letu. Natančen proces bo določila republikanska večina, vendar pa je trenutno jasno, da demokratom ne bo uspelo zbrati dovolj glasov za Trumpovo obsodbo in odstavitev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • tone51 17:37 10.december 2019.

    zmagovalec volitev 2020

Sorodne novice