Svet
3193 ogledov

Posmehovali so se Trumpu, ujela jih je kamera

Vrh zveze Nato Profimedia
Vrh zveze Nato v Londonu. Med sprejemom posmehovanje nad Trumpovim ravnanjem.

Srečanje voditeljev držav članic zveze Nato v Londonu. Včeraj je dobršen del pozornosti poželo srečanje med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in njegovim francoskim kolegom Emmanuelom Macronom. Kot je znano, je ta pred tedni Nato označil za zvezo, ki je v stanju "možganske kapi", zaradi česar je bil med drugim deležen kritik tudi s Trumpove strani. Ta je med drugim izpostavil, da je ravno Francija tista, ki trenutno najbolj potrebuje zvezo Nato.

Novi posnetek, ki je pricurljal v medije in na spletna omrežja kaže, kako so se nekateri voditelji najbolj pomembnih ameriških zaveznic posmehovali Trumpu.

Posnetek je nastal med sprejemom v Buchinghamski palači pri kraljici Elizabeti II in njenega naslednika princa Charlesa. Na njem se ob kozarčku družijo nizozemski premier Mark Rutte, kanadski premier Justin Trudeau, britanski premier Boris Johnson in francoski predsednik Macron.

Del pogovora so ujeli mikrofoni ameriške televizije CBS. "Zaradi tega si zamujal?" na posnetku Johnson vpraša Macrona. Namesto francoskega predsednika na vprašanje odgovori Trudeau: "Zamujal je zaradi njegove tiskovne konference, ki je trajala 40 minut."

Pred sprejemom se je Macron sestal s Trumpom. Po srečanju sta dolgo odgovarjala novinarjem, kar ni bilo predvideno v protokolu. Trudeau na posnetku dogajanje komentira še: "Lepo se je videlo, da se je (Trumpovi) ekipi 'čeljust padla dol', kot da bi padla z Marsa."

Nato sedež Napoved Svet Macron apokaliptično: "Nato je možgansko mrtev, Evropska na robu prepada"

Tudi na prejšnjem vrhu zveze Nato Trump ni spoštoval protokola. Opazovalci komentirajo, da tega ne počne nikoli, zaradi česar je sicer deležen kritik, na katere pa se ne ozira.

Johnson poziva k enotnosti

Britanski premier Boris Johnson je sicer danes ob začetku uradnega zasedanja Nata na ravni voditeljev držav članic pozval k iskanju enotnosti, "zaradi česar je Nato največje in najuspešnejše zavezništvo v zgodovini". Poudaril je, da je to največja moč Nata, ki že 70 let zagotavlja mir, varnost in stabilnost, je poročala STA.

Srečanje voditeljev članic, med katerimi je tudi slovenski premier Marjan Šarec, je namenjeno predvsem obeležitvi sedmih desetletij delovanja Severnoatlantskega zavezništva. "70 let kasneje smo trdni kot skala. Smo velik ščit solidarnosti, ki združuje 29 držav in skoraj milijardo ljudi," je v nagovoru ob začetku uradnega dela zasedanja poudaril Johnson.

"Dejstvo, da živimo danes v miru, je posledica preprostega načela, ki je v središču tega zavezništva - dokler stojimo skupaj, nihče ne more upati na to, da bi nas premagal. Zato tudi nihče ne bo začel vojne proti nam," je dejal britanski premier.

Trump in Macron, vrh zveze Nato Soočenje Svet Tega Trump od Macrona očitno ni pričakoval

Vrh zveze Nato | Avtor: Profimedia Profimedia

Pozval k plačevanju

Opozoril je, da miru ne smemo imeti za samoumevnega. Na to nas opominja tudi zgodovina, je dejal. "In tudi ob praznovanju te obletnice moramo zagotoviti, da naše obljube spremljajo tudi dejanja," je poudaril in izpostavil predvsem zaveze članic, da bodo za obrambo namenjale dva odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

Na to je opozoril tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, ki je zaveznice pohvalil, da "doživljamo največji dvig obrambnih proračunov v generaciji". "Okrepili smo skupen boj proti terorizmu in vlagamo več v našo skupno obrambo. Od leta 2016 so evropske članice in Kanada svoje obrambne proračune okrepile za 130 milijard dolarjev. To je največ doslej in zaradi tega je Nato močnejši," je dejal Stoltenberg.

Johnson je zagotovil, da Velika Britanija izpolnjuje te zaveze. "Ponosni smo, da imamo največji prispevek med evropskimi članicami v Natovo pobudo pripravljenosti (NRI), v kateri zagotavljamo oklepno brigado, dve bojni eskadrilji in šest bojnih ladij, vključno z letalonosilko," je še izpostavil.

Vrh zveze Nato | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • tone51 20:28 04.december 2019.

    kako že gre una ljudska...kdor se zadnji smeje ......

  • jakec1575 14:37 04.december 2019.

    in pol moras stat zraven erdogana....

  • Marijan Hlastan 14:37 04.december 2019.

    hej rumeni zamazani tisk zurnala, pokvarjeni ste isto tako kot demokrati tukaj v Ameriki, Trumpu se ne smejijo in se mu ne posmehujejo, vi lazete in zurnal bi moral biti ukinjen ste casopis lazi