Svet
987 ogledov

Trumpov frontalni napad na Macrona

Donald Trump Epa
Na sestanku, na katerem bodo voditelji držav članic Nata obeležili 70 let organizacije, napad ameriškega predsednika na francoskega kolega.

Ameriški predsednik Donald Trump je takoj na začetku sestanka, na katerem bodo voditelji držav članic Nata obeležili 70 let organizacije in do katerega prihaja v napetih razmerah, dodal konfliktni ton.

Kot je znano, znotraj organizacije prihaja do neosglasij glede Sirije in financiranja organizacije, olja na ogenj je prilil francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je pred časom mennil, da je zveza v stanju "možganske kapi".

Trump je že pred uradnimi srečanju sinoči v Buckinghamski palači kritiziral izjavo. Menil je, da je "zelo nevarna" za Francijo. "Nato nikomur ni toliko potreben kot je Franciji, ki se muči z reformami javnega sektorja."

Trump je še dejal, da Macron včasih počne stvari, ki so kontraproduktivne za njegovo državo, je poročala STA.

Nato sedež Napoved Svet Macron apokaliptično: "Nato je možgansko mrtev, Evropska na robu prepada"

Macron z izjavo sprožil razpravo

Macron je v nedavnem pogovoru za britanski tednik Economist ocenil, da je Nato "možgansko mrtev", ker da kot celota ni sposoben strateškega razmišljanja.

Kritike so letele predvsem na račun Turčije in njenega posredovanja na severu Sirije, pa tudi, ker je Trump z umikom ameriških vojakov iz Sirije ogrozil mednarodno koalicijo proti džihadistom IS. V ostalih članicah zavezništva so ocene francoskega predsednika označili za pretirane, vendar je po drugi strani odprl razpravo o reformiranju zavezništva.

Voditelji 29 članic zveze Nato, med njimi slovenski premier Marjan Šarec, bodo danes v Londonu s slovesnim sprejemom pri britanski kraljici Elizabeti II. obeležili 70. obletnico vzpostavitve Severnoatlantskega zavezništva. Nocoj bo pred njimi predvsem praznovanje. Vsebinski del vrha v Londonu jih čaka jutri.

Donald Trump V ZDA zgroženi Svet Ne boste verjeli, s kom se je na skrivni večerji dobil Donald Trump

Francoski in ameriški predsednik imata danes popoldne ob robu vrha zavezništva predvideno dvostransko srečanje. Odnosi med državama so napeti, med drugim zaradi ameriške grožnje Franciji z uvedbo kazenskih carin v višini do 100 odstotkov na nekatere izdelke, kot so siri, peneča vina in ženske torbice. ZDA nameravajo carine uvesti zaradi nedavno sprejetega francoskega digitalnega davka, ker da diskriminira ameriške velikane iz sektorja. Francoska stran grožnje označuje za nesprejemljive, je še poročala STA.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • matjaz18 16:30 03.december 2019.

    EU naj kupuje izključno EU vojaško robo.

  • popokatopetl 15:46 03.december 2019.

    Res ne rabiš sovražnikov, če imaš take zaveznike kot je Trumpl ;(