Svet
3287 ogledov

Macron apokaliptično: "Nato je možgansko mrtev, Evropska na robu prepada"

Nato sedež
1/2
EPA
Francoski predsednik Emmanuel Macron je v dramatičnem intervjuju za britansko revijo The Economist dejal, da je NATO mrtev in da je Evropa na robu brezna.

Evropa se ne more več zanašati na Združene države Amerike (ZDA), Macron v intervjuju nagovarja evropske voditelje. Po njegovih ocenah Evropa od ZDA ne more več pričakovati, da se bo skrbela za varnost držav članic Nata.

"Kar trenutno doživljamo, lahko opišemo z besedami, da je Natovo možgansko mrtev, Evropa pa na robu brezna," je dejal Macron in dodal, da mora Evropa začeti strateško razmišljati o sebi kot geopolitični sili.

"V nasprotnem primeru Evropa ne bo več nadzorovala svoje usode," je dejal Macron, češ da ko gre za strateško odločanje med ZDA in Natovimi zavezniki namreč ni več usklajevanja.

Današnja Evropa mora biti za svoj obstoj hvaležna ZDA. Njeni vojaki so se v dveh svetovnih vojnah bojevali na naših tleh. Ameriška diplomacija je bil babica projektu Evropska unija, ameriško orožje je varovali Evropo pred invazijo Sovjetske zveze.

Nato sedež | Avtor: EPA EPA

Interesi ZDA in Evrope so bili doslej zelo podobni, je poudaril Macron in dodal, da si že več let prizadeva, da bi vzdrževal dobre odnose s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom. Trump je prvi predsednik, ki po Macronovem mnenju ne deli ideje o evropskem projektu in četudi ne bo zmagal na naslednjih volitvah, so zgodovinski dosežki naredili svoje in ločili stare zaveznike.

"Evropa se mora prebuditi," je bil v intervjuju odločen Macron. "Na vprašanje, ali verjame v učinkovitost Natovega člena 5 oziroma načelo, da bi v primeru napada na eno članico Nata na pomoč priskočile vse ostale države članice, za kar mnogi analitiki menijo, da je glavno sredstvo za odvračanje napadov na članice Nata, je Macron odgovoril: "Ne vem. Toda, kaj bo 5. člen pomenil jutri?"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • e0971c1f9a317a3f36ab638a19c501780199c710 17:32 09.november 2019.

    Evropa na robu brezna, Evropski veliki voditelji možgansko mrtvi. Macron in Merkelj največja poguba za Evropo. Vsi ostali razen nekaj angležev in nekaterih držav bivšega varšavskega pakta so samo lutke na vrvici. Naše lutke ni potrebno posebej omenjati te so ...prikaži večo pa čisto na kratki vrvici.

  • slovenski95 16:05 07.november 2019.

    Če bi bil Macron kaj vreden, bi si našel svojim letom primerno žensko in ne bi porival ne vem čigavo staro mamo.

  • Franjo Erman 15:30 07.november 2019.

    zelo pametno bi bilo povabiti rusijo zraven, oni znajo narediti red