Svet
7151 ogledov

Tega Trump od Macrona očitno ni pričakoval

Trump in Macron, vrh zveze Nato Profimedia
Vrh zveze Nata ter srečanje ameriškega in francoskega predsednika. Besedno streljanje pred kamerami.

Vrh zveze Nato se ni začel v prijateljskem vzdušju. Ameriški predsednik Donald Trump se je takoj obregnil ob besede francoskega kolega Emmanuela Macrona pred tedni, ko je ta izjavil, da je zveza Nato v stanju "možganske kapi".

Trump je med drugim novinarje spomnil na izjavo turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ki je omenjeno izjavo komentiral, da je nemara Macron sam v stanju možganske kapi ter da zveza Nato trenutno ni nikomur bolj potrebna kot ravno Franciji.

Napeto srečanje

Nato je prišlo do nemara najbolj pričakovanega dvostranskega srečanja vrha. Trump je očitno - komentirajo opazovalci - pričakoval, da bo Macron stopil korak nazaj, a ta mu je takoj dal na znanje, da za svojo izjavo trdno stoji.

V nadaljevanju je bil Trump tisti, ki je stopil korak nazaj, uporabil mirnejši ton in vso situacijo opisal kot "majhno nesoglasje", ki a bodo "najverjetneje lahko rešili", saj da so tudi doslej storili "številne dobre stvari kot partnerji".

Šel je še korak dlje in Macrona napol v šali vprašal, če želi dobre borce Islamske države. "Lahko ti jih dam. Lahko vzameš vse, ki jih želiš." Macron je Trumpu še naprej pokazal, da mu ni do šale, opozoril je, da IS še ni do konca poražen, ne glede na Trumpovve trditve in da težava številka ena niso tuji borci.

Francoski predsednik si prizadeva za uskladitev strateških usmeritev zavezništva, med katerimi je tudi skupna definicija terorizma. "Ko pogledam Turčijo, se zdaj borijo proti tistim, ki so se borili skupaj z nami. Občasno pa sodelujejo z zavezniki IS," je poudaril. "To je problem, to je strateški problem," je dejal Macron, ki ima na programu tudi srečanje s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • blayo 00:23 04.december 2019.

    Hec je v tem, da je Tramp par mesecev nazaj sam izjavil podobno, zdaj ko je to izjavil Macron, je pa užaljen kot 5-letni otrok...

  • Avatar Nelmienna
    Nelmienna 23:47 03.december 2019.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com

  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 23:23 03.december 2019.

    Makron se na primeru varnosti in ugodnosti le te, ki jo taka polarizacija ali pa ureditev sveta omogoča zahodnim članicam preprosto "dela francoza", ne razume ga bo pa učiteljica doma pohvalila in pobožala! Zavedati se je potrebno da je v ...prikaži več miru vsaka vojska odveč, nas pa evropska zgodovina uči kako je, ko vojske zaspijo in sovražnik pride pred duri. Svet še ni dorasel da bi bili vsi otroci cvetja in se imeli radi zato je potrebno čuvati trenutni način življenja tudi s trdnim Nato zavezništvom!