Dokument, ki omenja Jezusovo ženo, pristen

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Papirus, na katerem je omenjena Jezusova žena, ni novejšega datuma, dokazujejo rezultati analize ameriških strokovnjakov.
Oglej si celoten članek

Papirus, za katerega strokovnjaki domnevajo, da izvira iz Egipta in ki vključuje omembe Jezusove žene, ni ponaredek novejšega datuma. V njem je med drugim navedeno: "Jezus jim je rekel, 'moja žena'" In še: "Lahko bi postala moja učenka." Odkritje papirusa leta 2012 je dvignilo veliko prahu ter nove debate o celibatu in vlogi ženske v Cerkvi.

Vatikanski list in del strokovne javnosti sta papirus označila za ponaredek. Najnovejša analiza, ki vključuje tako sam papirus kot črnilo in rokopis, pa dokazuje, da gre za verodostojen dokument. "Papirus ne vsebuje niti enega dokaza, da gre za prevaro novejšega datuma," po poročanju Reutersa navajajo na oddelku za religiologijo na Univerzi v Harvardu.

Izhajajoč iz analize papirus izvira iz obdobja med letoma 659 in 869 našega štetja; njegov izvor je neznan. Predlani ga je raziskovalcem predal zasebni zbiralec, ki je želel ostati anonimen.

Vodilna raziskovalka papirusa in njegove vsebine Karen L. King pravi, da iz vsebine papirusa sicer ni možno z gotovostjo zaključiti, da je bil Jezus poročen, vsebina bi namreč lahko dokazovala tudi razprave, ki so jih vodili takratni Kristjani v smeri mesta žensk v takratni družbi in vloge poroke v Cerkvi.

Papirus je namreč velikosti kreditne kartice, besede so lahko iztrgane iz širšega konteksta; kot ženo bi lahko navajal tudi Cerkev, še meni Kingova.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.