Dopusti se lahko spremenijo v nočno moro

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
V letalskem prometu se poleti obeta več stavk.
Oglej si celoten članek

Evropski nizkocenovni prevozniki se v letošnjem poletju soočajo z več stavkami. Tako so k stavki za konec tega tedna pozvali predstavniki sindikatov irskega Ryanairjevega kabinskega osebja v Belgiji, Franciji, Italiji, Španiji in na Portugalskem, medtem ko britanskemu Easyjetu v Španiji prihodnji mesec grozi devetdnevna stavka.

Predstavnik Ryanairjevega sindikata v Franciji SNPNC Damien Mourgues je dejal, da podjetje ne spoštuje zakonodaje, povezane s počitkom. Sindikat sicer poziva tudi k dvigu plač kabinskemu osebju, ki še vedno prejema minimalno plačo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kabinsko osebje bo po napovedih stavkalo v soboto in nedeljo.

Zaradi stavke, ki je potekala 12. in 13. junija, je bilo v Franciji odpovedanih 40 Ryanairjevih poletov oz. okoli četrtina vseh.

Stavka pa julija grozi tudi Easyjetu. Ta naj bi potekala devet različnih dni na letališčih v Barceloni, Malagi in Palma de Mallorci. Sindikat je danes dejal, da ima špansko Easyjetovo kabinsko osebje z osnovno plačo 950 evrov mesečno najnižjo plačo med vsemi evropskimi bazami podjetja.

Primorani odpovedovati lete

Stavka prihajajo v času, ko letalski promet po sprostitvi covidnih ukrepov okreva in se številne letalske družbe, ki so v času pandemije odpuščala, zdaj soočajo s hudim pomanjkanjem delovne sile, zaradi česar so primorane odpovedovati lete, med njimi tudi Easyjet.

V Španiji sta tamkajšnja sindikata USO in Sitcpla zaposlene v Ryanairju pozvala k stavki ob začetku poletnih počitnic, med 24. junijem in 2. julijem. S pozivom k stavki želijo doseči dogovor, ki bo "zagotavljal dostojne delovne pogoje za vse zaposlene" pri Ryanairu, sta sindikata zapisala v skupnem sporočilu za javnost.

Ryanairjevo osebje na Portugalskem naj bi medtem proti delovnim pogojem stavkalo med petkom in nedeljo, prav tako zaposleni v Belgiji.

Štiriindvajseturna stavka pilotov in kabinskega osebja, ki bo prizadela polete irskega nizkocenovnega prevoznika, pa se v soboto po navedbah AFP obeta tudi v Italiji. Ti podjetje pozivajo k spoštovanju minimalne plače v sektorju v skladu z nacionalnim sporazumom.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.