Svet
2671 ogledov

Dopusti se lahko spremenijo v nočno moro

potovanje kovček letalo zemljevid Profimedia
V letalskem prometu se poleti obeta več stavk.

Evropski nizkocenovni prevozniki se v letošnjem poletju soočajo z več stavkami. Tako so k stavki za konec tega tedna pozvali predstavniki sindikatov irskega Ryanairjevega kabinskega osebja v Belgiji, Franciji, Italiji, Španiji in na Portugalskem, medtem ko britanskemu Easyjetu v Španiji prihodnji mesec grozi devetdnevna stavka.

Predstavnik Ryanairjevega sindikata v Franciji SNPNC Damien Mourgues je dejal, da podjetje ne spoštuje zakonodaje, povezane s počitkom. Sindikat sicer poziva tudi k dvigu plač kabinskemu osebju, ki še vedno prejema minimalno plačo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kabinsko osebje bo po napovedih stavkalo v soboto in nedeljo.

Zaradi stavke, ki je potekala 12. in 13. junija, je bilo v Franciji odpovedanih 40 Ryanairjevih poletov oz. okoli četrtina vseh.

Stavka pa julija grozi tudi Easyjetu. Ta naj bi potekala devet različnih dni na letališčih v Barceloni, Malagi in Palma de Mallorci. Sindikat je danes dejal, da ima špansko Easyjetovo kabinsko osebje z osnovno plačo 950 evrov mesečno najnižjo plačo med vsemi evropskimi bazami podjetja.

Primorani odpovedovati lete

Stavka prihajajo v času, ko letalski promet po sprostitvi covidnih ukrepov okreva in se številne letalske družbe, ki so v času pandemije odpuščala, zdaj soočajo s hudim pomanjkanjem delovne sile, zaradi česar so primorane odpovedovati lete, med njimi tudi Easyjet.

V Španiji sta tamkajšnja sindikata USO in Sitcpla zaposlene v Ryanairju pozvala k stavki ob začetku poletnih počitnic, med 24. junijem in 2. julijem. S pozivom k stavki želijo doseči dogovor, ki bo "zagotavljal dostojne delovne pogoje za vse zaposlene" pri Ryanairu, sta sindikata zapisala v skupnem sporočilu za javnost.

Ryanairjevo osebje na Portugalskem naj bi medtem proti delovnim pogojem stavkalo med petkom in nedeljo, prav tako zaposleni v Belgiji.

Štiriindvajseturna stavka pilotov in kabinskega osebja, ki bo prizadela polete irskega nizkocenovnega prevoznika, pa se v soboto po navedbah AFP obeta tudi v Italiji. Ti podjetje pozivajo k spoštovanju minimalne plače v sektorju v skladu z nacionalnim sporazumom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.